Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Zuid-Westhoek van de Korenmarkt krijgt een ander uitzicht

Halfweg januari 2012 startten de sloopwerken van de zuid-westhoek van de Korenmarkt. Oud huis Nonkel, café ‘Het Vleeshuis’ en de noordzijde van de Melkmarktstraat verdwijnen onder de slopershamer. Daar verrijzen binnen een paar jaar nieuwe kantoren voor het stadhuis, en appartementen. Het geheel zal ‘Het Meilief’ heten.
De oudste sporen van café ‘Het Vleeshuis’ dateren van 1898. Weduwe Demuynck nam toen het café over van haar overleden man Hypoliet Vinckier. Net vóór de Eerste Wereldoorlog vinden we er slager-herbergier Eugène Degryse-Roose terug. Hij zou de dubbele zaak runnen tot na de Tweede Wereldoorlog. Op 1 februari startte slager Roger Vansteenkiste. Hij werd opgevolgd door Paul Herman (1963), die op zijn beurt de sleutel doorgaf aan Jozef Dewaele-Julia Spruytte (1976). In 1980 ging de zaak met een nieuwe eigenaar van start, het echtpaar Willy Devlies en Yvette Demeyere. Hun zoon Nico nam in 2007 de zaak over, maar moeder bleef de herbergklanten bedienen. In december van vorig jaar sloot moeder Yvette dan tenslotte toch de deuren.
Er waren ook enkele verenigingen die hier hun vaste stek hadden: De rokersclub ‘Vroom en Vreugd’ in het begin van de jaren ’70, de basketbalclub Izegem (rond 1977), de minivoetbalploeg Elektro Martens (tussen 1983 en 1985), de kaartersclub ‘Art en Luwe’ (tussen 1987 en 1993) en een tafelvoetbalclub (tussen 1990 en 1992). Vroegere vermeldingen van verenigingen vinden we niet terug, maar tussen 1955 en 1958 was er de jaarlijkse ‘monsterkaarting’ op Kerstmis.
Het nieuwe complex zal ‘Het Meilief’ heten.
Componist Peter Benoit was een goede vriend aan huis van Camille Ameye-Dobbelaere, de bewoner die in 1923 zijn woning verkocht op de Korenmarkt om er het stadhuis in te richten.
Eén van zijn composities was ‘Het Meilief’. Izegemnaar en borstelfabrikant Jules Demeester schreef de tekst en Benoit componeerde de muziek. Op 22 oktober vond de première plaats in de Gretrykring (Stationsstraat – nu parking van het stadhuis). Het was een groot succes en er waren persrecensies van o.a. ‘De Nieuwe Rotterdamsche Courant’, ‘Frankfurter Zeitung’ en ‘La Presse Musicale’. De groepsfoto werd op de binnenkoer van het huis Ameye (stadhuis) genomen. Op maandag 23 oktober werd dit stuk opnieuw opgevoerd en er volgde nog een derde en vierde uitvoering in dezelfde zaal op 7 en 8 januari 1894.
Het stuk gaat over het kiezen van een Meikoningin. Lena, een boerendochter uit een Kempisch dorp wordt verkozen en zij verkiest op haar beurt de boerenzoon Karel tot haar geliefde boven de burgemeesterszoon Rudolf. Karel moet echter wegens de conscriptie* dienst nemen in het Franse leger. Rudolf dwingt Hendrik, de zieke broer van Lena, zich ook in te lijven in het leger wanneer Lena hem blijft verstoten. Zij blijft Karel trouw en weet haar broer te redden door in zijn plaats mee te trekken met het leger. Drie jaar later komt Lena terug naar huis. Ook haar geliefde Karel is terug en alles eindigt met een happy end.
Door zijn ligging is de naam goed gekozen. In de buurt van het oud huis Ameye prijkt voortaan een (nieuwe) referentie naar één van de grootste Vlaamse componisten.

* Door de Franse wet van 5 september 1798 werd de verplichte legerdienst voor alle jonge mannen ingesteld. Zij konden zich echter vrijloten, vandaar ook de benaming lotelingen.