Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Boekennieuws

 

 

Izegemse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog
Op 21 september 2012 verschijnt de publicatie “Izegemse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog”, een reeks verhalen van Izegemnaars of mensen die in Izegem woonden of werkten ten tijde van die oorlogsjaren. In de publicatie worden interviews weergegeven die afgenomen werden door leerlingen van het Instituut de Pélichy en het Vrij Technisch Instituut. Tijdens het schooljaar 2011-2012 werkten de leerlingen van beide scholen samen aan het project. Met tal van activiteiten werden de leerlingen ondergedompeld in de geschiedenis. Een officiële voorstelling van het project in het stadhuis was het startschot. Er volgden een gidsbeurt in Izegem met de Tweede Wereldoorlog als thema, een infosessie over mondelinge geschiedenis… In beide scholen werd een tentoonstelling over Anne Frank georganiseerd en de leerlingen werkten samen aan een artikelenreeks voor onder andere De Weekbode. Er kwam ook een radioprogramma en een website www.wwii.be. Het werd een uniek project: twee scholen sloegen, samen met een aantal stadsdiensten, de handen in elkaar om te werken aan een gezamenlijk initiatief en werden ondersteund door onder andere de erfgoedcel Bie-TERF en de heemkundige kring Ten Mandere. De publicatie, met heel wat illustraties, zal te koop aangeboden worden in de Izegemse musea, de bibliotheek en het stadhuis.

Long to Belong
We keren ook nog even terug op het boek over de Izegemse bisschop Mgr. De Caigny

Monique De Caigny († 1998), dochter van Remi De Caigny, van het Klein Gistelgoed te Emelgem, was het eerste familielid De Caigny dat het graf van de Izegemnaar Pieter De Caigny, begraven in de abdij van St. Leo in Florida, bezocht heeft. Welke levenswandel had Pieter De Caigny van Izegem tot in Florida gebracht, om er in 1939 begraven te worden?  Dat was de vraag die ze zich stelde in 1994 toen ze in de archieven van de Abdij van St. Leo in Florida kon snuisteren en de vele familiestukken door haar handen liet glijden. Enkele familieoverleveringen, die ze van haar vader had gehoord, brachten een zeer onvolledig antwoord. Bepaalde zaken werden misschien ook met een zweem van ‘laten we de doden met rust laten’ niet besproken. Waarom weten heden ten dage de monniken van de abdij van Trinidad in de Caraïben, nog te vertellen, en dit volgens de lokale overlevering, dat Pieter De Caigny, de oprichter en eerste overste van deze abdij, er vertrokken is als een zeer verbitterd en ontgoocheld persoon? Hoe kwam Pieter in Florida terecht na zijn exil uit Trinidad en vond hij er de Shangri-La en de mentale vrede die hij zocht?  Vragen die pas na Moniques overlijden in alle objectiviteit werden beantwoord en dit in de vorm van de biografie van Pieter De Caigny.

Het boek “Longing to Belong” is meer dan een samenvatting van het leven van de Izegemnaar Pieter De Caigny (1862-1939). Het is een gedetailleerde ontleding en een historisch overzicht van een turbulent leven, met soms tragische gevolgen, van een ‘mens’, met al zijn gaven en gebreken. Zijn ongewone jeugd, van kindsaf gescheiden van zijn broers en zusters, en zijn opvoeding bij zijn oom en tante (Kachtem), na de brand van de ouderlijke hoeve langs de spoorweg in Izegem, hebben een  blijvende indruk nagelaten.  Hij is ook het ‘kind’ van de omwenteling, die na 1860, plaats had en verandering bracht op het religieuze en sociaal-politieke vlak. De opkomst van de Vlaamse beweging tijdens zijn Klein Seminarie tijd, en zijn keiharde, soms middeleeuws getinte, opleiding als monnik hebben zijn uitermate koppig karakter alleen maar versterkt. Dit alles heeft geleid tot een ondiplomatieke aanpak, een zwart-wit analyse, een keiharde inzet en volharding en met daarbovenop een zeer intelligente en analytische geest, allemaal ingrediënten voor een ongewoon, exceptioneel leven. Zijn successen en mislukkingen zijn veelvuldig en spectaculair gezien ook de consequenties voor hemzelf, zijn volgelingen en oversten. Dit leidde altijd tot een drastische verandering in zijn leven en een nieuw begin, meestal op een andere, verre plaats.
Hij had een zekere onzekerheid over zich, altijd zichzelf vragen stellende over zijn huidige positie. Hij was altijd “longing to belong” , een verlangen om er ergens bij te horen en zo een ‘te huis’ te vinden die hij in zijn jeugd niet heeft gehad, althans niet op emotioneel vlak.

Hij heeft enorme successen gekend en carrière gemaakt om telkens, wat sommigen noemden door zijn eigen toedoen, het te niet te doen.

Dit boek helpt om zijn ambitie en passies te verklaren en te begrijpen. En hoe zijn uitermate gevoelig karakter kan verklaard worden; hij reageerde fel op iedere vorm van kritiek die zijn goeie intenties en eer in vraag stelden. 
Pieter De Caigny leed onder een constant dilemma gezien hij rust en vrede zocht in harmonie met de natuur, maar zijn karakter, zijn intellect en ambitie dreven hem om leiderschap en uitdagingen aan te nemen.

Gelukkig hebben we zijn dagboeken en de duizenden documenten en brieven gevonden in de archieven van Sant’Anselmo, hoofdkwartier van de Benedictijnen in Rome, en de archieven van de abdijen van Maredsous, Zevenkerken Brugge, San Bento in Rio en Bahia Brazilië, Mount St. Benedict in Trinidad en de abdij van St. Leo in Florida.  Dit boek is niet louter de weergave van Pieters woorden maar het resultaat van het constant verifiëren en toetsen van wat zijn dagboeken en de vele brieven en documenten ons hebben geleerd.

In zijn testament van april 1939 , geschreven op zijn ziekbed, een paar dagen voor zijn dood, liet Pieter ons in zijn bevend handschrift weten dat het zijn ultieme wens was dat iemand zijn verhaal zou vertellen en dit om de geschiedenis en de waarheid recht aan te doen. Echter, gezien de vele controversiële situaties die sommige personen in de kerk en de Benedictijnenorde in opspraak konden brengen, was het ook zijn wens dat zijn verhaal pas later het daglicht mocht zien. Zijn wens is nu geschied.
Trouwens, refererend naar de woelige zee die zijn leven was, schreef Pieter op de eerste bladzijde van zijn dagboek:

 

 

Dit boek werd uitgegeven in het Engels naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de oprichting door Pieter De Caigny van de Abdij Mount St. Benedict in Trinidad en de 150ste verjaardag van Pieters geboorte. (Nederlandse versie, niet in boekvorm maar als bijlage, zal beschikbaar zijn vanaf november 2012). Het is geen boek dat gecatalogeerd kan worden onder ‘religie en kerk’, maar een boek, in zijn historische achtergrond geplaatst, over het leven van een boeiend en complex mens die ons toch enkele spirituele gedachten nalaat die tot nadenken stemmen. Pieters tastbare verwezenlijkingen zijn de schitterende Braziliaanse abdijen, die hij gered heeft van destructie en  zijn meesterwerk, uit het niets opgebouwd op een toen barre heuvel, de abdij van Trinidad. Dit alles is nog altijd te bewonderen en te bezoeken in Brazilië en Trinidad. Zijn talrijke publicaties door Desclée en Beyaert Brugge, zoals de Trilogie van Ste. Thérèse de Lisieux, het Magnificat, een aantal theologische werken, en veel andere, zijn niet meer van deze tijd en zijn met stof bedekt, alhoewel sommige nog altijd op het internet te vinden zijn.

 

Filip Vandenbussche