Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Ten Mandere nieuws

 

 

 

Archief en documentatiecentrum Ten Mandere

Tot en met juni 2013 is ons archief terug toegankelijk en dit elke eerste, tweede en derde zaterdag van de maand.

Zaterdag 1 september belooft behoorlijk druk te zijn, want dan zijn de aspirant-stadsgidsen van Izegem op bezoek. Maar ons archief is ook voor anderen toegankelijk.

Nieuw Ten Mandere nummer (nr. 153)
Uit de inhoud:
De kwartierstaat van Jean-Marie Lermyte, door genealoog Bertrand Nolf. Deze laatste is er in geslaagd om onze voorzitter te vereeuwigen met een kwartierstaat. Tegenvaller is dat hij bij  zijn opzoekingswerk  in de oorlogszone van de Eerste Wereldoorlog terecht komt, wat het opzoeken niet vergemakkelijkt.

Brecht Dutillieux neemt enkele oudere (Kortrijkse) werken door en vertelt ons wat er daar zoal in staat over ‘Iseghem’.

Het verhaal van Camille Omer Dewulf, oorlogsslachtoffer (Tweede Wereldoorlog) kwam om tijdens een dodenmars in nazi-Duitsland. Robrecht Vanhaezebrouck heeft dit artikel ook al gepubliceerd in een Duits tijdschrift voor heemkunde.

De Izegemse aspirantgidsen maken een paper over een Izegemse aangelegenheid. Chris Vanneste, stadsgids lichting 2006, maar onlangs onverwacht overleden, maakte een werk over de familie Vanden Bogaerde. Als posthume herinnering aan Chris werd dit werk opgenomen in Ten Mandere. Philippe Vanden Bogaerde, laatste nazaat van die familie, nam het werk door en bezorgde ons tal van familiefoto’s.

Wegenwerken zijn van alle tijden en op het einde van de 19de eeuw waren er grote infrastructuurwerken aan de gang in Kachtem: de grote steenweg van ’t Hoge al over Kachtemdorp naar het pas gegraven kanaal en de rijksbaan op het grondgebied van Rumbeke.
Jacques Viaene brengt het relaas van deze werken.

Bart Blomme vond een notariële akte waarin 11 Izegemnaren investeren in Haut-Kasaï. In 1894 werd er met dit project gestart, maar liep wellicht op een sisser af.

Voorzitter Jean-Marie Lermyte besluit het nummer met een wijziging in ons bestuur. Dries De Zaeytijdt nam al een tijdje geleden ontslag en Raf Vandenberghe neemt eveneens afscheid. In hun plaats worden José Naert en Lieve Vandenbussche er verwelkomd zodat ons bestuur weer 12 man (pardon: 11 man en een vrouw) sterk is!