Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Ten Mandere-nieuws

 

* Opnieuw werden er enkele kranten gedigitaliseerd.
Dit keer werden de 13 nummers van het kritisch krantje De Kijk-Uit verwerkt.
Fideel Vion vestigde zich in 1866 in Izegem. Als drukker wou hij een krant uitgeven. Dat stuitte op kritiek bij de plaatselijke geestelijkheid. Hij startte toch met De Stad Iseghem. De toestand escaleerde. Hij kreeg bv. geen biechtbriefje in Izegem, toen noodzakelijk om kerkelijk te kunnen huwen. zijn winkel voor school-, bureau- en schrijfgerief werd geboycot. De clerus maakte van hem een liberaal eerste klas. In 1870 maakte zijn krant plaats voor De Burgervriend. Daarnaast drukte hij van 1873 tot 1875 De Kijk-Uit. Deze kreeg als ondertitel mee: verschijnende bij gelegenheid en appetijte, en opgesteld door Bernardus Pompe.
Dit satirisch blad kende dus 13 nummers en verdween in de loop van 1875. Na een proces (dat hij gewonnen had, tegen de toenmalige burgemeester) verhuisde hij naar Roeselare, waar hij in het katholieke kamp terecht kwam.
U kunt de kranten hier vinden.

* De Izegemse musea werden een stukje archief rijker.
Onlangs konden de Izegemse musea een omvangrijk archief van de elektriciteitscentrale bekomen. De documenten zijn zeer uiteenlopend en handelen over verschillende onderwerpen: stadsplannen, aankoop van kolen, inventarissen, technische documenten over de stoomketels, facturen, foto’s, enz.…
De Vrienden van Izegemse Musea kwamen bij onze archivaris Bertrand Nolf terecht om uit te kijken naar een optimale bewaring.  We zullen er in de nabije toekomst zeker meer van horen.

* Ten Mandere gaat dat weten….
Vrij regelmatig krijgen we een vraag over het Izegemse verleden. Bij de opmaak van ons jaarverslag bleek dat we er vorig jaar ruim 50 te verwerken kregen. Soms is het een zoektocht naar foto’s, documenten, krantenknipsels,…
U mag gerust verder vragen blijven stellen. We zullen ze in de mate van het mogelijke beantwoorden. U krijgt in ieder geval een antwoord: positief of negatief.
Wie zelf wil opzoeken kan natuurlijk ook een bezoekje brengen aan ons archief. We zijn terug open op de eerste zaterdag van september. Zie ook onze website.
Vragen kunt u hier kwijt.

* Omvangrijk fotoarchief
Momenteel beschikken we over een fotoarchief dat meer dan 10 000 beelden telt. Die kunnen allemaal digitaal geraadpleegd worden in ons documentatiecentrum.
Hebt u foto’s over gebouwen, verenigingen, gebeurtenissen, verdwenen stadszichten, straten, merkwaardige personen,… dan mag u die bij ons deponeren of laten inscannen.
Wij bewaren ze voor het nageslacht!!