Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Jockey-Club d’Iseghem

In 1864 verscheen bij de Izegemse drukker P.-J. Bossut, Grote Markt het reglement van de Izegemse Jockeyclub.
De vereniging bestond uit actieve, beschermende en ereleden. Wie na het verspreiden van dit reglement toetrad moest een ‘commissie passeren’.
Het doel van de vereniging was het aanmoedigen van paardenwedstrijden. Jaarlijks organiseerde men (tot halfweg de jaren ’60) wedstrijden in de Mandelmeersen. Dikwijls moesten ze afgelast worden omdat het terrein (de huidige industriezone Mandeldal) te drassig was. De wedstrijd trok telkens veel volk en ging door op kermisdonderdag.
De zetel van de vereniging was in Izegem gevestigd. Het bestuur bestond bij de start uit volgende leden: A.G. Messiaen, voorzitter; L. Vandemoortele, ondervoorzitter; H. Vandewalle-Vermeulen, A. Vandemoortele, H. De Muêlenaere, J. Vandenbogaerde, Declercq-Vanhaverbeke, A. De Baere, leden; J. Vanwtberghe, penningmeester en C. Ameye, secretaris. In 1948 werd G. Vanbesien gelauwerd omdat hij 60 jaar lang deel uitmaakte van het bestuur. Van bovenstaande personen is naast burgemeester H. De Muêlenare, misschien J. Vandenbogaerde* bekend. De familie Vandenbogaerde heeft altijd een passie gehad voor de paardensport.
Bij de aanvang bedroeg het lidgeld 10 fr. (0,25 euro) voor de actieve en beschermende leden. Ereleden mochten iets minder betalen, 3 fr. (0,075 euro).
Wie echter vóór 15 juli van het lopende jaar zijn lidgeld niet betaalde, werd uit de vereniging gezet.
Het lidgeld gaf toegang tot de tribune op de jaarlijkse paardenwedstrijden. Wie als lid tweemaal na elkaar afwezig was op een samenkomst, moest een boete betalen. Die werd door het bestuur bepaald.
Er was een jaarlijkse vergadering op de tweede zondag van november.

Wilt u het Franstalig reglement volledig doornemen, dan klikt u hier.

Met dank aan Koenraad Vandommele voor de verstrekte gegevens.

 

* Het gaat hier om Jules Vandenbogaerde, een oom van Valère Vandenbogaerde en overgrootvader van de Britse steracteur Dirk Bogarde. Met dank aan Philip Vandenbogaerde voor deze aanvulling.