Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Kostbare aanwinst in ons archief

Onlangs mocht Ten Mandere een aantal mooie archiefstukken in ontvangst nemem.
Naast enkele mooie losse Izegemse drukken, ontvingen wij nog drie handgeschreven werken. Twee hiervan zijn een verzameling heraldische wapens. Uit de notities van Jules Lafaut lees ik, dat deze komen uit een werk van J. Van Dijcke, 'Recueil héraldique sur un grand nombre de familles noblis et patriciennes de la ville et du franconat de Bruges' (Brugge 1851).
Jules Lafaut heeft deze wapens dus overgenomen en zelfstandig ingekleurd, wat in de uitgegeven druk van 1851 niet het geval was. De alfabetische volgorde van de opgenomen families klopt, de numerieke niet. Het tweede aansluitende deel is echter niet afgewerkt, sommige waren half voorgesteld, andere in een voorbereidende fase. Het derde boek, van dezelfde afmeting, bevat genealogische gegevens en de verwantschappen met andere families.
Hij heeft op zijn manier veel zorg besteed aan de voorstelling van zijn werk. De inkleuring van de diverse wapens is van een hoog niveau, helaas is dit voor het tweede deel niet het geval.
Dit werk is op internet raadpleegbaar.
De link zal je toelaten om eens te bladeren in wat Jules Lafaut (na 1851) aantrof. Hij moet dus op een of andere manier... met een bepaald doel zeer aangegrepen zijn door dit werkstuk... om dit over te nemen en de diverse wapens in kleur voor te stellen.