Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Ten Mandere nieuws

Nieuw nummer
Het is nog eventjes wachten op een nieuw nummer. Dit verschijnt pas eind december. Maar we kunnen al een tipje van de sluier oplichten. We kregen een bijdrage over een Izegemse familie die naar Nederland vluchtte. De bijdrage volgt zeer goed op het verhaal dat Bertrand Nolf ons de vorige keer bracht over de Beeldenstorm in onze regio.
Onze voorzitter Jean-Marie Lermyte bekeek de Izegemse kranten van precies 100 jaar geleden met een vergrootglas en ontdekte tal van prachtige reclames. Ook deze bijdrage zal de moeite waard zijn.

Tentoonstelling
De werkgroep ‘50 jaar geleden…’ o.l.v. André Bourgeois legt momenteel de hand aan de laatste voorbereidingen. 1963 wordt opnieuw een interessant jaar. Er zal ook dit jaar opnieuw een voorprogramma zijn met muziek en beelden uit die jaren.
Wie op de opening van de tentoonstelling aanwezig wil zijn, zet alvast een kruisje bij zaterdag 14 december. Inkom is zoals elk jaar gratis!

Onze website (1)
Wie doorgeklikt heeft op het artikel ‘De zilveren karavaan’ in onze vorige nieuwsbrief, was één van de ruim 350 bezoekers op onze website om dit artikel volledig te lezen. Blijkbaar kennen vele van onze lezers nog die avonturen. Zoals u wellicht al opgemerkt heeft, blijven al onze bijdragen staan op onze website. U hoeft ze dus niet uit te printen.

Onze website (2)
Momenteel wordt er door de werkgroep ‘Digitaal Ten Mandere’ volop gewerkt om tegen het einde van het jaar meer dan 1 000 bidprentjes op onze website te plaatsen. Het zijn bidprentjes van Izegemnaren, Emelgemnaren of  Kachtemnaren, gestorven vóór 1914. Er wordt een index opgemaakt om ze gemakkelijk terug te vinden. Er zijn reeds heel wat mensen die ons ingescande bidprentjes bezorgd hebben. Er mogen er nog altijd volgen. Eén adres: digitaal@tenmandere.be.

Akten van burgerstand en parochieregisters
De website van het Rijksarchief is al een tijdje bekend om akten van geboorten, huwelijken en overlijdens terug te vinden. Voor die website moet je eerst een account aanvragen zodat je ingelogd kunt worden.
De website http://www.genver.nl/be/index.htm is een website waar je ook alle akten kunt terugvinden. Het geheel doet een beetje denken aan de microfilms die je bekijkt in het rijksarchief van Brugge of Kortrijk. Deze website is afkomstig van de Amerikaanse Mormomen en die hebben indertijd alle registers op microfilm geplaatst. Alle microfilms worden nu gedigitaliseerd en online geplaatst. Voor deze website moet je niet ingelogd zijn.

Retrofoto’s op het net
Bekijk ook eens http://www.whatwasthere.com. Deze website werd in een googlemaps omgeving opgemaakt. Wie daar oude foto’s op plaatst kan die zodanig plaatsen dat in google streetview de huidige situatie overlapt wordt met de oude foto. Deze laatste kun je ook vervagen. Er staan al enkele Izegemse beelden op. Wie vult die aan?