Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Britse Birdy heeft inderdaad Izegemse root

 

Halfweg februari was de Britse zangeres Birdy volop in de belangstelling in de plaatselijke Izegemse pers. Ze zou Izegemse roots hebben, maar hoe zat de vork precies aan de steel? Dat was een paar andere mouwen. De Izegemse burgervader Bert Maertens legde via de pers de uitdaging om dit raadsel op te lossen voor aan Ten Mandere.

Birdy, of eigenlijk Jasmine Van den Bogaerde, werd in Lymington Hampshire geboren op 15 mei 1996. Haar vader heet Rupert Van den Bogaerde. Haar moeder Sophie is de tweede echtgenote van Rupert. Samen hebben ze vier kinderen: Jasmine, Moses, Caitlin en Sam.
Haar vader Rupert is de zoon van Gareth en Gareth is een broer van Derek Niven Van den Bogaerde, beter bekend als de filmacteur Dirk Bogarde. Dus Dirk Bogarde is een grootoom van Birdy.

En hoe zit dit nu met die Izegemse roots?
Dirk Bogarde, broer Gareth en zus Elizabeth zijn de kinderen van Ulric Van den Bogaerde. Ulric was gehuwd met Margaret Niven. Hij was de zoon van de Izegemnaar Aimé Van den Bogaerde die op zijn beurt gehuwd was met de Engelse Grace Clark. Aimé was de neef van Valère Van den Bogaerde die rond het jaar 1900 Izegemse burgemeester was. Naar hem werd er een straat in onze stad genoemd de Vandenbogaerdelaan. Drie kinderen van hem lieten de drie kastelen bouwen: Wolvenhof (het langst bewoond door een familielid Van den Bogaerde), Wallemote en Ter Wallen.
Valère en Aimé waren rechtstreekse kleinkinderen van Joseph Van den Bogaerde en die was dan weer burgemeester van Izegem rond 1830. Zijn graf is nog steeds terug te vinden op het Izegemse kerkhof in de Roeselaarsestraat.

Met dank aan Philip Vandenbogaerde voor de aanvullingen en correcties.