Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Malafide boterverkopers uit Emelgem

Sinds begin 1888 werden de omliggende botermarkten bezocht door boterverkopers uit Emelgem die het niet zo nauw namen met de wettelijke voorschriften. De boter van die Emelgemnaren werd aangelengd met andere vetten, zodat ze die goedkoper konden aanbieden. De krant Het Land van Aelst signaleerde op 12 februari de politiejacht op deze mensen. ’t Is nu reeds vier à vijf weken dat de policie jacht maakt op de Botermarkt en iederen keer vangt ze den eenen of den anderen in ’t strop. Het ging hier over de botermarkt van Kortrijk, want het artikel werd uit de Gazettte van Kortrijk overgenomen. Er werden vijf kooplieden aangehouden: Marie Verstraete, Rosalie Deforche en Julie Lioen uit Emelgem, Frederik Vanderhaege van Kachtem en Regine Brugghe van Sint-Eloois-Winkel.
Op dinsdag 4 april bood Rosalie Deforche opnieuw valse boter aan, dit keer op de markt in Roeselare. De politieagenten Demeulemeester en Declercq ontboden haar naar het politiebureel waar de boter onderzocht werd. De boter bevatte 50 % andere vetten.(1)
In mei liep Rosalie Vandoorne uit Emelgem, 33 jaar oud, tegen de lamp. In haar boter vond men 37 % vreemd vet.(2)
In juli werd er opnieuw iemand opgepakt in Roeselare. Ook zij mocht het op het politiebureel uitleggen. Het Land van Aelst (15 juli 1888) waarschuwde: Zullen zij nog niet wijzer worden, na al de veroordeelingen gelezen te hebben die uit die vervalschingen voortspruiten? Inderdaad, op de deur van het stadhuis kon men de veroordeling lezen van Rosalie Vandoorne.(3) Zij kreeg een boete van 100 fr.
In augustus was het weer van dat! Rosalie Dejonckheere uit - alweer – Emelgem werd door de agenten Demeulemeester en Saelembier op de dinsdagmarkt van Roeselare opgepakt. Die vrouw verkocht haar boter in de herbergen om controle te kunnen ontlopen. Gemelde agenten stelden eene vrouw aan die naar de herberg een kilo dier boter ging koopen, en volgden haar op. zij zagen er noch koopster noch verkoopster. zij riepen de aangestelde vrouw, die aanstonds te voorschijn kwam, die zegde een kilo boter gekocht te hebben voor fr. 2,40 en dat zij een ei en een pint bier op den hoop toe had ontvangen. Men deed de koopster en verkoopster naar het policiebureel gaan. Daar stelde men vast dat de boter slechts 25 % echte boter bevatte.(4)
Begin januari 1889 viel er voor nog een andere persoon een straf. Leo Vandoorne, koopman in boter uit Kachtem werd veroordeeld door de correctionele rechtbank tot een maand gevangenis en 50 fr. boete. Hij werd in Roeselare betrapt.(5)
We vonden verder nog veroordelingen in 1890: Marie Dely en Marie Seynhaeve, beide uit Emelgem: elk tot 15 dagen en 50 frank boete. Ook Emilie Maes, eveneens uit Emelgem werd voor gelijkaardige feiten veroordeeld tot dezelfde straf.(6)
Rosalie Stragier uit – hoe raadt u het? – Emelgem werd in februari 1891 bij verstek veroordeeld tot 100 fr. boete en 1 maand gevangenis.(7)
Maar ook uit Kachtem werd er nog iemand veroordeeld: Eleonora Grymonprez. Zij overtrad de wet op 25 oktober 1890 en op 6 november 1890, zodat ze twee geldboetes kreeg van elk 50 fr. Ze probeerde zelfs een ambtenaar om te kopen en kreeg daarvoor nog een extra boete van 26 fr.(8)
Een laatste betichte was de Emelgemse Thecla Berouw. Zij overtrad de wet in Menen en werd eveneens veroordeeld tot een geldboete van 50 fr.(9)

(1). De Werkman, 6 april 1888
(2). Den Denderbode, 6 mei 1888
(3). Het Land van Aelst, 15 juli 1888
(4). Het Land van Aelst, 5 augustus 1888
(5). De Werkman, 4 januari 1889
(6). De Meenenaar, 25 januari 1890
(7). De Meenenaar, 7 februari 1891
(8). De Meenenaar, 14 maart 1891
(9). De Meenenaar, 16 mei 1891