Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Dubbele familienaam: reeds lang ingeburgerd in Izegem

 

Baron Louis Gillès (1798-1876) Marie Josephine de Pélichy (1786-1828)

Eind maart was er heel wat te doen rond het invoeren van een dubbele familienaam in ons land. Maar in onze stad is er reeds meer dan 130 jaar een familie met een dubbele naam.
We hebben het inderdaad over de familie Gillès de Pélichy.
Bij Koninklijk Besluit van 22 februari 1872 mocht Louis Gillès de naam de Pélichy toevoegen aan zijn familienaam. Maar waarom kreeg hij die?
Louis Gillès werd in Antwerpen geboren op 25 juni 1798. Hij huwde op 4 augustus 1828 (burgerlijk) en twee dagen later voor de kerk met Marie Josephine Ghislena Anna de Pélichy. Zij was de enige dochter van Jean de Pélichy. Jean had nog een zoon, nl. Joseph. Hij zou priester worden en het Izegemse onderwijs mee helpen uitbouwen.
Louis Gillès was bekend in onze streek. Hij doorliep het Klein Seminarie in Roeselare en koos in 1830 de zijde van de opstand tegen Willem I. In 1854 werd hij senator voor het arrondissement Roeselare. Bij Koninklijk Besluit van 4 april 1842 kreeg hij de titel van baron. die zou erfelijk zijn voor alle mannelijke erfgenamen. Maar zijn dubbele familienaam kwam er door zijn schoonvader. Toen koning Leopold II Jean de Pélichy de grafelijke titel wou verlenen, vroeg deze om een andere gunst: de toevoeging van de naam de Pélichy aan die van Gillès. Dat werd toegestaan.
Was het omdat het nageslacht van baron Jean de Pélichy die naam niet meer zou dragen, aangezien zijn enige zoon priester was?
Baron Louis Jean Gillès de Pélichy stierf op 29 april 1876 in Antwerpen. Hij werd de woensdag daarop in Izegem begraven.
Zijn echtgenote, Marie Josephine Ghislena Anna de Pélichy overleed op 22 augustus 1872 als gevolg van het verzorgen van slachtoffers van de cholera-epidemie. Hun derde zoon, Jean Louis Ghislain zette de stamboom verder.

Vrder info vindt u in het boek van Jean-Marie Lermyte over het Izegemse Blauwhuis.