Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Ten Mandere nieuws

Nieuwe Ten Mandere

Begin mei mogen onze betalende leden zich verwachten aan een nieuw nummer. Het eerste van jaargang 54 of nr. 158.
We openen het nummer met een bijdrage van Ruben Deblauwe. Zijn bijdrage kreeg als titel Landbezit en de consumptierevolutie te Emelgem in de achttiende eeuw.
De 18de-eeuwse kaart van Pieter Stuerpaert wordt in deze bijdrage uitgepluisd. Daarbij maakte de schrijver ook gebruik van een reeks ‘staten van goed’.
Dan volgt er een bijdrage n.a.v. het zilveren jubileum van de Izegemse Kroegentocht. Schepen Kurt Himpe beschrijft hierin een reeks hoogtepunten van dit evenement.
Pat Paniek kreeg vorig jaar de cultuurtrofee en haar voorzitter blikt terug op het ontstaan en de evolutie van haar vereniging.
Als voorlaatste bijdrage werd er terug een beroep gedaan op ons bestuurslid en kersverse redacteur Brecht Dutillieux. Hij heeft het over ‘bloed en brood’. Heel wat oorlogen worden hierin voorgeschoteld, waarin ook Izegemnaren betrokken zijn. ‘Er is zeker nog genoeg stof voor volgende bijdragen’, besluit Brecht.
Raf Vandenberghe heeft ten slotte naar jaarlijkse gewoonte opnieuw een jaaroverzicht gemaakt in zijn fel gesmaakte rubriek ‘Actueeltjes’.

Leden krijgen dit nummer binnenkort gratis in de brievenbus. Niet leden kunnen nog altijd lid worden door overschrijving van 17 euro of 22 euro (ereleden) op rekeningnummer BE 44 4724 3538 1145 van Ten Mandere, E. Neyrinckstraat 10 Izegem met vermelding ‘nieuwe abonnee 2014’. Verdere info vindt u op onze website www.tenmandere.be.

Prachtig item opgenomen in onze collectie

Zoals u ongetwijfeld weet, verzamelt onze heemkring heel wat stukken over Izegem en haar deelgemeenten. Reeds enkele verenigingen deponeerden hun archief bij ons. Misschien hebt u ook nog collectiestukken die beter bij ons voor het nageslacht bewaard blijven?
Onlangs kon bestuurslid Lieve Vandenbussche een prachtige affiche aan onze verzameling toevoegen. De affiche werd in 1930 gedrukt naar aanleiding van de eeuwfeesten. Niet alleen staat er een uitgebreid Izegems programma op dit kleinood, maar de illustraties, van de hand van Jacques De Busschere, zijn een unicum op gebied van grafische kunst.

Stadsarchief

In de plaatselijke pers werd er al heel wat over geschreven. Bestuursleden van Ten Mandere werden bereid gevonden om gedurende 10 avonden de televisie uit te zetten en een cursus ‘archiefkunde’ te volgen. De cursus werd gegeven door de Roeselaarse stadsarchivaris en documentbeheerder Willy Vallaey en Els Vandevelde. Resultaat is dat wij vanaf nu een stuk medeverantwoordelijkheid dragen in het Izegems stadsarchief. Het is de bedoeling dat wij het oudste archief verder inventariseren en op termijn openstellen voor het grote publiek.
Enkele leden van de Izegemse gidsen waren ook bereid om die cursus te volgen. Zij zullen zeker hun gading vinden in de twee Izegemse musea waar nog heel wat documenten op hen liggen te wachten.

Cultuurwandeling

Eind dit jaar is er opnieuw een cultuurwandeling. Dat deze in het teken staat van de Eerste Wereldoorlog is bijna vanzelfsprekend. Bart Cafmeyer tekent opnieuw voor de regie.

Nieuwsbrief

Ondertussen zijn we aan onze 500ste abonnee op deze nieuwsbrief. Heeft u vrienden die ook geïnteresseerd zijn in deze e-zine. Raad hen dan aan om ook in te schrijven via onze website.