Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Ten Mandere-nieuws

 

Bestuurslid Bertrand Nolf ontving de West-Vlaamse Heemkundeprijs
Tijdens de provinciale Heemdag in Koekelare vond de uitreiking plaats van de West-Vlaamse Heemkundeprijs. Uit de inzendingen werd door een vakjury het artikel De Beeldenstorm van 1566 en de gevolgen voor de Izegemse regio van Bertrand Nolf geselecteerd voor de hoofdprijs. Dit artikel verscheen in Ten Mandere 2013 nr. 2 (56) p. 3-29.
De jury loofde de inzending door het overvloedig gebruik van nieuwe bronnen in dit artikel.
Artikels rond de Beeldenstorm in West-Vlaanderen zijn schaars, maar Bertrand kon dit gespecialiseerd onderwerp op een eenvoudige manier toegankelijk maken voor een breder publiek. Er was natuurlijk ook aandacht voor de verzorgde taal en stijl en voor de illustraties.
Namens Ten Mandere mochten we dan ook Bertrand terecht feliciteren.

 

Nieuwe collectieverwerving
Van ons lid Jos Vandewalle, oud-voorzitter van de toneelkring Hermes, mochten we een aantal dozen en mappen ontvangen over de toneelkring.
Hermes was in de jaren 80 en 90 zeker geen onbekende in Izegem. Een van de drijvende krachten achter deze toneelgroep was Jim Dupont, toenmalige uitbater van café ‘Het Doolkruydt’.
We danken Jos Vandewalle, omdat hij op die manier mee zorgt dat een stukje cultureel Izegems verleden niet verloren dreigt te gaan.

Wie ook iets wenst te schenken aan de heemkring Ten Mandere kan steeds contact opnemen met Jacques Viaene, bibliothecaris ( jacques.viaene@tenmandere.be).

De Weekbode
Regelmatig doen de kranten een beroep op onze heemkring om info of foto-materiaal.
Maar dit keer stonden wij een beetje in de belangstelling. Reporter Klaas Allosserie van de Weekbode interviewde enkele bestuursleden zodat een breder publiek kennis kon maken met Ten Mandere. U kreeg ongetwijfeld, als inwoner van Izegem en omstreken, de gratis krant in de bus.

 
 

Voordracht ‘Izegem en de koers’
In het kader van de 11 juli-viering doet onze stad een beroep op ons bestuurslid en redacteur Brecht Dutillieux. Velen weten ondertussen dat Brecht verantwoordelijk is voor de uitbouw van de educatieve werking in het Roeselaarse museum WIEMU. In zijn voordracht legt hij de klemtoon op het ontstaan van de koers in Vlaanderen en zijn (volks)culturele relevantie, het wielrennen in Izegem en het typische Vlaamse peletonjargon.
Wie deze spreekbeurt wil bijwonen is welkom op donderdag 10 juli om 19.30 u. in de Izegemse bibliotheek. U kan er tevens een kijkje nemen in de mobiele Wielermuseum-tentoonstelling ‘Peletonjargon’. Warm aanbevolen.

Facebook
Ook Ten Mandere gaat mee met zijn tijd. U kunt ons hier vinden op facebook.
Er zijn al 181 mensen die ons ‘leuk’ vinden. Er kunnen er dus nog veel bij.
Op Facebook verschijnen geregeld nieuwtjes over onze kring en bestuurslid Brecht Dutillieux schrijft er af en toe eens een leuk weetje over vroeger. ‘Liken’ dus is de boodschap!

Lidgeld
Niet-leden kunnen nog altijd lid worden door overschrijving van 17 euro of 22 euro (ereleden) op rekeningnummer BE 44 4724 3538 1145 van Ten Mandere, E. Neyrinckstraat 10 Izegem met vermelding ‘nieuwe abonnee 2014’. Verdere info vindt u op onze website www.tenmandere.be.