Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

De Izegemse boekenplank

 

Jozef HUYGHEBAERT, Maandag 19 oktober 1914. Schuwe Maandag, uitg. De Klaproos, 2014, 220 blz.
In dit werk rijgt de Roeselaarse auteur Huyghebaert alle gebeurtenissen aaneen die op maandag 19 oktober plaatsvonden in Midden-West-Vlaanderen.
Hij heeft het natuurlijk uitgebreid over de Roeselaarse gebeurtenissen, daar vielen ook de meeste slachtoffers. Maar ook de Izegemse deelgemeente Kachtem komt aan bod.
De auteur vraagt zich ook terecht af, waarom deze streek niet de belangstelling kreeg als ‘martel-streek’, net zoals de martelgemeenten, Dinant, Leuven en Dendermonde?

Riet Vanloo, Afteljaren, uitgeverij Manteau, 2014, 264 blz.
In deze roman beschrijft Vanloo haar jeugdjaren als intern in de Izegemse ‘Ave’. Dat het voor haar als 12-jarige een aanpassing was, zal niemand verwonderen. Heel wat Izegemse vrouwen zullen het leven binnen deze school herkennen. Vanloo zelf volgde er de studies in de jaren halfweg de jaren ‘50 en de beginjaren ‘60. Ook de veranderingen binnen de school worden er beschreven, zoals b.v. het afschaffen van het Franstalig onderwijs.
Eind januari komt de auteur op vraag van de Vriendenkring Izegemse Musea in de ‘gouden kapel’ van de Ave haar boek voorstellen.

Claude SUPPLY, En zo draait de wereld verder… uit Stientjes doos!, uitgeverij Lannoo, Tielt, 2014, 106 blz.
De uit Izegem afkomstige Claude Supply kreeg na het overlijden van haar tante een doos en een aantal boekjes waar die tante reeds als klein meisje haar leven had neergeschreven. Dat vormt de basis voor deze bundel. De auteur schreef ook een flink stuk familiegeschiedenis neer, zodat alles in zijn geheel kan gekaderd worden. Nog steeds kennen heel wat Izegemnaren de familie Supply, bekend van als schoenfabrikant met het merk ‘Le Tout Juste’.
Het werk verscheen op 13 december laatstleden.
Charlotte DEGEZELLE, Alle dagen oorlog. ’14-’18 in hartje West-Vlaanderen, uitg. Bibliodroom, 2014, 144 blz.
Deze jonge journaliste slaagde erin om een totaalbeeld te maken van het verloop van de Eerste Wereldoorlog in onze regio. Het geheel is thematisch opgevat en bevat heel wat verwijzingen naar de steden en dorpen in Midden-West-Vlaanderen. Bij heel wat items werden niet telkens alle gemeenten vermeld, maar een aandachtige heemkundige lezer zal dit niet als hinderlijk ondervinden.
Ten Mandere leverde voor onze gemeente de meeste foto’s.