Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Het Mariabeeld van Ver-Assebroek en de genezing van een Izegems kindje

 

In het dorp Ver-Assebroek wordt in de Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk tot op heden nog altijd een marmeren Mariabeeldje vereerd.
De legende wil dat dit beeldje rond 1680 in de kerk belandde.
In die tijd werd er vanuit de Nederlanden handel gedreven met koopvaardijschepen. Op de terugweg uit Oost-Indië met zo’n schip merkten de protestantse matrozen dat hun katholieke collega Balthazar Lannoy stiekem een Mariabeeld vereerde. Zij lachten hem uit en gooiden het beeldje overboord. Het marmeren beeldje bleef drijven en zonk niet. De kapitein liet scheepsjongen Abraham Zut het beeldje opvissen. In 1719 kwam dit beeldje in handen van pastoor Pieter Verhaeghe. Hij schonk het een jaar later aan de kapel van Ver-Assebroek. Zo ontstond er een Mariadevotie.
Een eerste mirakel was er op 25 maart 1730. Toen genas Pieternelle de Smedt, een veertienjarig meisje dat kreupel en stom was, na een bezoek aan dit bedevaartsoord.
Twee jaar later genas er een Izegemse jongen.
Gillis Lyvevrouw was gehuwd met Joanna Bouchoute en samen hadden ze in 1732 een zoon van zes weken oud. Het kind zag er niet uit. De kronieken vertellen: het kind is van ten halven zyn lichaem af tot aen de teenen, als overgoten geweest met puysten en zweren, de grootte van marbels, alsook met verscheydene wonden, met kromme beenen, zoodaenig gekwetst, dat de breuke gelyk was aen een ey. Daer en boven stak den darm dry à vier vingers uyt.
De ouders hadden al heel wat dokters geraadpleegd maar niemand kon er helpen. Toen het achttien maanden oud was, beloofde de moeder om op bedevaart te gaan naar Ver-Assebroek. Onmiddellijk toen zij die belofte gedaan had, was het kind na 8 dagen genezen. Drie weken na  haar belofte is ze, samen met het kind, naar Ver-Assebroek getrokken om Maria te bedanken. In de kerk bewaart men nog de schriftelijke eed van de moeder. Ook pastoor Pieter Verhaeghe heeft dit mee ondertekend.
De Izegemse Anna Verelle was er getuige van dat ze het kind in ellendigen staet gezien heeft. Zij tekende net als de moeder met een kruisje.

Gegevens komen uit Kort-verhael van het marber Maria-beeld, opgesteld door den eerweerden heer Joannes-Petrus Van Balberge, in zyn leven pastor van de parochiale kerke van S. Walburge binnen Brugge,  Boekdrukker Emanuel Jacobus Terlinck, Brugge, 22 juli 1721.