Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Plechtigheid op 22 oktober te Stuivekenskerke en Tervate

Naar jaarlijkse traditie worden ieder jaar de gebeurtenissen herdacht die zich in 1914 afspeelden. In de nacht van 21/22 oktober 1914 overschreden de Duitsers de Ijzer te Tervateover de resten van de brug over de stroom. Dit zou de weg openen naar de Franse havens.
De Carabiniers en de Grenadiers waren kort voordien in reserve gebracht ter hoogte van Scheewege langs de baan Diksmuide – Veurne. Intussen had een compagnie van de Carabiniers reeds een verbinding gemaakt op de gaping tussen twee divisies ter hoogte van Tervate. Maar het Hoger Commando besliste dat een tegenactie diende uitgevoerd om de vijand terug te werpen over de Ijzer . Carabiniers en Grenadiers nu ingedeeld elk in een andere divisie kregen de opdracht een stop te plaatsen te Stuivekenskerke en aansluitend de tegenaanval te ontketenen naar de Ijzer. Tegenover de mitrailleurs van de vijand bleek het een onmogelijke opdracht en werden zware verliezen genoteerd, de gedenkplaat aan de kerk van Stuivekenskerke getuigt van 1.200 verliezen.
Het monument ter ere van Graaf Maj D’Oultremont getuigt van de vele verliezen bij de Grenadiers . Slechts enkele strijders konden de Ijzer bereiken. In het verleden werd de herdenking op getouw gezet en onderhouden door de vele generaties Carabiniers en Grenadiers . Dit jaar, honderd jaar Eerste Wereldoorlog werd gepland een gezamenlijke plechtigheid te organiseren in Brussel en wel in Schaarbeek aan het monument van de Carabiniers en in Brussel stad in de Prins Albertkazerne aan het monument van de Grenadiers evenals een bijzondere herdenking in Stuivekenskerke/Tervate. Voor deze beide plechtigheden werd een uitgebreide steun gevraagd aan Defensie. Wegens het grote aantal plechtigheden door de verschillende eenheden besliste Defensie tussen te komen bij ieder bataljon voor één plechtigheid . Om bovenstaande gebeurtenissen een waardige herdenking te geven werd besloten de gebeurtenissen in Tervate – Stuivekenskerke prioriteit te geven, en het verloop te laten afwijken van de traditionele formule uit de vorige jaren.
Om boven aangehaalde redenen wordt een aangepast programma uitgewerkt . Dit jaar zal een eredetachement de plechtigheid opluisteren en onder andere de verplaatsingen van Tervate naar Stuivekenskerke en teug te voet uitvoeren . Om de plechtigheid een normaal verloop te kunnen geven kan men wegens de beperkte ruimte in Stuivekenskerke geen wagens laten parkeren en wordt ter hoogte van Tervate een parking georganiseerd. Dit betekent dat de wagens worden verwacht te Tervate en dat de genodigden met bus naar het dorp worden gebracht . Dit heeft geleid tot volgend programma :

- Voor 14.45 uur samenkomst van alle deelnemers aan Tervatebrug (Diksmuide)

- 15.00 uur Aanvang van de herdenking in de kerk van Stuivekenskerke met inleiding door de Voorzitter van Koninklijke Vriendenkring Officieren Carabiniers - Grenadiers, gevolgd door Mevrouw de Burgemeester van Diksmuide en een korte bezinning door aalmoezenier Nikolaas Devynck.

15.15 uur Aanvang van de plechtigheid met een welkomstwoord door de Korpscommandant gevolgd door een gelegenheidstoespraak

Bloemenhulde aan de gedenkplaat van de Carabiniers

Militair eerbewijs

- 16.30 uur Verplaatsing met bus naar Tervate

- 16.45 uur Plechtigheid aan het monument van de Grenadiers langs de Ijzer met eEen gelegenheidstoespraak

- Bloemenhulde aan het monument

- Militair eerbewijs

- 17.15 uur Receptie en koffietafel aan de hoeve “De Vier uitersten aan de brug “.

Alle deelnemers worden voor 14.45 uur verwacht aan Tervatebrug (Tervatestraat 39, 8600 Diksmuide) waar een parking voor alle voertuigen zal worden georganiseerd. Van daaruit worden de deelnemers met bus naar de kerk van Stuivekenskerke gebracht . Na de plechtigheid in Stuivekenskerke worden de deelnemers met bussen teruggebracht naar Tervate .

Deelneming aan de receptie en de koffietafel bedraagt 10 Euros per persoon te storten voor 15 oktober op rekening IBAN :BE02 0011 7561 4940 – BIC :GEBABEBB van 1C/1Gr, Leopoldsburg .

Inschrijving via de Vriendenkring : voor 15 september bij Marc De Muyer

- hetzij per mail marc.de.muyer@telenet.be

- hetzij telefonisch op nummer 0499/705901