Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

De Groote Oorlog in Cachtem

een prestigieuze tentoonstelling,
ingericht door heemkring Ten Mandere en het Davidsfonds van Kachtem


 

De tentoonstelling probeert eerst een algemeen beeld te geven over het ontstaan van WOI en de situatie in België in 1914 (de militiewet, loting, legersterkte).
In een tweede luik wordt Kachtem anno 1914 levendig in beeld gebracht met foto’s en wetenswaardigheden over mensen, verenigingen en gebouwen.
Centraal hierbij staan de gruwelijke gebeurtenissen op Schuwe Maandag 19 oktober 1914.

Een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling handelt over de bezetting zelf: waar waren soldaten ingekwartierd, wat betekende dat voor de Kachtemnaren, hoe leden de inwoners daaronder,...
Er wordt aandacht geschonken aan een bekende Kachtemnaar, Aimé Behaeghe, oorlogspiloot.
Na de bevrijding, waarover een uitgebreid en zeer gedetailleerd verslag gemaakt werd, richten we de focus op de Kachtemse slachtoffers, zowel militairen als burgers. Daarvan maakten we een mooie powerpoint-presentatie. Hier komen ook de oud-strijders aan bod!
Tot slot is er ook plaats voor het leven na de oorlog.

Het geheel krijgt vast en zeker een meerwaarde door het gebruik van originele archiefstukken. En zelfs onlangs nog konden de inrichters een speciale postkaart op de kop tikken.
Ze werd verstuurd door Julien Haerinck vanuit Mons tijdens de laatste dagen van zijn militaire dienst in 1911 aan zijn vriend Leon-Jozef Ostyn. Julien werd bij het begin van de oorlog weer opgeroepen maar toen hij door een kwetsuur in verlof was op 19 oktober 1914, werd hij samen met nog vier andere Kachtemnaren koelbloedig vermoord op de binnenkoer van de cichoreidrogerij Deleu. Zijn broer Marcel Haerinck maakte van dichtbij de slachtpartij mee maar ontsnapte aan de dood. De zoon van bakker Marcel kreeg de naam Julien als herinnering aan zijn overleden oom.

 

Praktische info:

Openingstijden:
zaterdag 18 oktober van 16 tot 20 uur
zondag 19 oktober van 9 tot 12 en van 14 tot 20 uur

Locatie:
't Brugske, Sint-Vincentiusschool, Hogestraat 66 Kachtem

gratis ingang

Een organisatie van Heemkring Ten Mandere en Davidsfonds Kachtem.