Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

45 jaar geleden: de brand in de firma Tanghe

Het is inderdaad al 45 jaar geleden ! Om precies te zijn op donderdag 26 februari 1970 gebeurde een grote ramp in de Izegem. Op het ogenblik was toenmalig burgemeester André Bourgeois aan het pleiten in de rechtbank in Kortrijk. Hij werd op de hoogte gebracht van de ramp en de rechter besliste om de zaak uit te stellen, zodat Bourgeois naar Izegem kon rijden.
Op het ogenblik van de brand waren er 275 mensen aan het werk. In minder dan een anderhalf uur brandde de fabriek volledig uit.
Brandweerkorpsen van Izegem, Lendelede, Ingelmunster en Sint-Eloois-Winkel konden niets redden. De arbeiders die tijdig de fabriek konden verlaten hadden zelfs de tijd niet meer om persoonlijke spullen mee te nemen. Over de omgeving van de Papestraat bleef een zwarte rookwolk hangen. Tijdens de brand deden zich een drietal vrij ernstige ontploffingen voor, maar niemand geraakte daardoor gewond. De oorzaak van de brand was te wijten aan een oververhitting van de stofzuigers, waardoor een stofzak, die bij een machine hing, vuur vatte. Men gebruikte toen veel synthetisch en ontvlambaar materiaal en daardoor kon de brand zich snel uitbreiden.
Even vóór halfelf zag een enorme menigte het drie verdiepingen hoge gebouw ineenstorten.
In die tijd produceerde de fabriek 2 500 paar schoenen per dag. Men werkte met de merknamen ‘Tanghe’ en ‘Bana’. De import van Italiaanse ‘Gamma’-schoenen gebeurde ook in dit gebouw.
Bij het nablussen geraakten twee brandweermannen gewond.

Cyriel Tanghe begon in 1897 een schoenenfabriek. Hij produceerde op verschillende plaatsen in Izegem, maar vanaf 1914 vestigde hij zich in de Gentsestraat. In 1922 nemen zijn zonen de zaak over. Tanghe was genoodzaakt een nieuw gebouw op te trekken en dit gebeurde in de Papestraat. Het was in 1938, bij de verhuis, de modernste schoenenfabriek van België.

Na de Tweede Wereldoorlog volgden de gouden jaren. Er werkten toen ongeveer 300 personeelsleden. Maar in de jaren zestig begon de neergang van de industrie en ook de firma Tanghe kreeg klappen. Ze kon wel nog verder produceren tot 1970, maar na de brand loonde het niet meer de moeite om te investeren in een nieuwe fabriek. Men verliet Izegem en onder de naam ‘Banaline’ begon men opnieuw.

Bronnen:
Het Wekelijks Nieuws, 27 februari 1970 p. 2
De Weekbode, 28 februari 1970
www.banaline.be