Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Drie generaties Depreitere

Surfend op het net vonden we deze link ; http://www.persblog.be/wp-content/uploads/2012/10/Kroniek-RAF-DEPREITERE-pdf.pdf.
Raphaël (Raf) Depreitere brengt daarin het verhaal (118 blz.) van drie generaties Depreitere

  • Emile (1862-1950)
  • Michel (1894-1986)
  • Raphaël zelf

Emile werd in Izegem geboren en huwde met een dochter uit café ‘De Zwingel’ (Natalie Vanpaemel). Zij overleed echter op jonge leeftijd en de oudste dochter, Madeleine, moest voortaan het huishouden doen. Emile vond werk bij likeurstoker Ameye waar hij het tot meestergastproever bracht.
Hun kinderen begonnen met een schoenfabriek in de Nederweg nr. 25. Wellicht kennen vele Izegemnaren nog het merk ‘Le Chat botté’. De fabriek stopte in het crisisjaar 1939.

Hun zoon Michel werd in de Meensestraat geboren en verloor zijn moeder op zevenjarige leeftijd. Hij werd Grenadier tijdens zijn legerdienst en maakte de Eerste Wereldoorlog mee. Eén van zijn akeligste herinneringen was de eerste gifgasaanval in 1915.
Na vijf jaar legerdienst huwde hij met Berthe Hendrickx, afkomstig van het Franse Noordschote. Zij gingen in de Baron de Pélichystraat wonen. Hij werd handelsreiziger van hun schoenenzaak. Later verhuisden ze naar de Nederweg, waar zij de Tweede Wereldoorlog meemaakten. Tijdens die oorlog kreeg hij werk op het Izegemse stadhuis en na 1945 werd hij verantwoordelijke voor de werkloosheidsdienst. Hij ging op pensioen in 1960. 21 jaar na het overlijden van zijn vrouw, stierf hij in 1986.

Hun zoon Rafaël werd in de Nederweg geboren en na zijn studies in de Heilig-Hartschool, trok hij naar het college. Hij maakte de laatste twee jaar af in de Roeselaarse VMS-school. Hij studeerde af in 1949. Zijn eerste werk was bij de Bank van Brussel te Kortrijk. In 1955, na zijn legerdienst, kon hij aan de slag bij de R.T.T. in Brussel. In 1958 huwde hij met Lena en ze kregen samen drie kinderen. Tot op vandaag wonen ze in Kortrijk.

Het verhaal van drie generaties Depreitere is doorweven met allerlei anekdotes uit hun familieleven.
Misschien een uitdaging om ook eens aan uw familiegeschiedenis te werken?