Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Ten Mandere: ook internationaal

 

 

 

Op 5 maart 2015 kregen we een e-mail in de bus van de Amerikaan James Forcucci. Hij bestudeert al 20 jaar het leven van Claudi Procula, de echtgenote van Pontius Pilatus.
Via onze digitale kranten ontdekte hij dat er in de Gazette van Iseghem ooit een verhaal gepubliceerd was over die vrouw. Het verhaal (De dood van den Rechtveerdige – brief van Claudia Procula aan Fulvia Hersilia) verscheen in 1911 in twee delen. Dat vond hij eigenaardig, omdat de oorspronkelijk Latijnse brief een tijdlang bewaard was in een klooster in Brugge. Het document werd wegens het uitzonderlijk belang afgestaan aan de Vaticaanse archieven.
Forcucci vroeg of wij er meer van wisten waarom dit verhaal in onze krant voorkwam.
Dit kunnen we alleen maar gissen. Wel was het zo dat de Izegemse kranten in die tijd voor een stuk geschreven werden door priesters. Misschien is er een Izegemse priester geweest die deze oorspronkelijke tekst uit het Latijn vertaald heeft en zo gepubliceerd in de krant.

Forcucci publiceerde al verschillende boeken over Pontius Pilatus en zijn vrouw. Zijn laatste werk dateert uit 1990: The letters of Pontius Pilate and Claudia Procula.
Dat hij in zijn mail ook vroeg of Izegem een wijk was in Brugge, bedekken we met de mantel der liefde….