Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Hotels in het 19de eeuwse Izegem

 

 

 

Met de opkomst van de borstel- en schoenenindustrie halfweg de 19de eeuw, werd het hotelwezen in Izegem ook belangrijker. Alhoewel herbergen voordien ook bekend stonden om mensen te slapen te leggen, vinden we in die eeuw toch enkele specifieke cafés terug die deze dienstverlening aanboden.
Men sprak van hoteliers, hotelhouders of van huurhouders.

Het Paviljoen
Korenmarkt, rechtover het huidige station.
Reeds in 1866 vinden we de huurhouder Albert Demaeght. Hij stopt ermee op 12 januari 1874 want toen werden zijn meubels openbaar verkocht. Weduwe François volgde hem op.

Hotel de la Bourse
Gelegen op de Korenmarkt, vlak naast hotel ‘Het Paviljoen’
Bewoond door hotelhouder Petrus Vannieuwkerke-Debrouwere en opgevolgd rond de eeuwwisseling door Isidoor Tissens-Vanieuwkerke, zijn schoonzoon.

Het Handelshof
Stationsstraat nr. 29
Lange tijd was er boven de deur een glasraam met het opschrift ‘Hotel des voyageurs’ te zien.
Dit hotel ging net open voor de eeuwwisseling. Het was eigendom van de brouwerij Carpentier en bewoond door Robert Devos-Dupont.

De Voerman
Gentse Heirweg
Onze oudste vermelding dateert van 1887. Het was toen bewoond door Pieter Devos-Mulier. Of het na de eeuwwisseling (in 1908 in handen van François Vandaele) nog hotel was, is ons niet bekend.

Rode Poort
Korenmarkt, hoek met de Ketelstraat
Was vóór 1900 bewoond door Adolf Devos-Pillen. Hij hield dit hotel open tot 1913 en verhuisde naar de Concorde (Roeselaarsestraat), waar hij ook reizigers liet overnachten.

Bellevue
Bellevuestraat
Dit café werd rond 1820 opengehouden door Petrus Lafaut. Hij was ook garenkoper en het is niet duidelijk of hij ook hotelhouder was. Op 3 februari 1829 werd het huis verkocht aan Joannes Francis Windels. Zijn zoon hield zeker rond 1833 dit huis als hotel open. Later volgden Lodewijk Sabbe (1834) en Frederik Verschaeve (1877) hem op, maar of het nog een hotel was is niet zeker. Camiel Scheldeman-Porteman maakte de eeuw rond.

Zwarte Leeuw
Westzijde van de Korenmarkt, tussen stadhuis en café Vleeshuis
Eén van de oudste cafés in Izegem en ook lange tijd bekend als herberg (= hotel).
Dit café was lange tijd in handen van de familie Berlamont.
Zo was er Eugène Berlamont (1799-1826). Dan volgden de dochters Isabella (1826-1827) en Amelia Berlamont (1860). Na haar overlijden kwam Bruno Berlamont er wonen (1876). In 1890 werd hij opgevolgd door Gustaaf Windels-Lameere, en deze laatste staat bekend als huurhouder.

Hotel Royal
Stationsstraat
Hippoliet Seynaeve-Delaere was rond 1870 hotelier, opgevolgd in 1875 door Francis Van Balberghe. Net in het begin van de twintigste eeuw werd Valère Laridon de nieuwe bewoner. Eigenaar van de gebouwen was brouwer Eugène Carpentier.