Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Ten Mandere-nieuws

 

 

 

 

Nieuw nummer in de maak
Binnenkort krijgen de leden van onze vereniging het eerste nummer van 2015 in de bus.
Er wordt aandacht besteed aan de cultuurtrofee 2014. Deze werd gewonnen door ons bestuurslid Lieve Vandenbussche. Daarbij zal haar kwartierstaat centraal staan.
Izegem zendt haar dochters uit. Ten Mandere vond het boeiend om de figuur van Elien Spillebeen eens te voor te stellen. Zij verricht heel wat werk in Congo. We blikken terug op enkele actualiteitstentoonstellingen die Ten Mandere de afgelopen jaren maakte met als titel: ‘Het gebeurde in ….’.
Brecht Dutillieux brengt een boeiende bijdrage over ‘vechtende dronkenmannen’ en Kurt Himpe sluit af met onze reeks ‘Actueeltjes 2014’.
Dit en nog veel meer binnenkort in de bus.

Onze actie loopt verder…
Nog tot eind juni krijgen nieuwe leden de voorbije jaargang er gratis bovenop en dat tegen de luttele prijs van 17 euro voor een jaarlidmaatschap. Ereleden betalen 22 euro.
Maar ook onze trouwe leden worden niet vergeten. Wie al lid is, kan gratis drie nummers aanvragen naar eigen keuze uit de periode jrg. 29 (1989) t.e.m. jrg. 40 (2000).
Voor alle bestellingen: stuur ons een bericht of bel ons en dan maken we een afspraak, tijdens de openingsuren in ons documentatiecentrum.

Cursus Oud Schrift
De cursus die Ten Mandere eind vorig jaar wou inrichten, werd uitgesteld tot het voorjaar van 2015. Momenteel buigen 26 cursisten zich elke woensdag, en dit tot eind mei, over oude documenten. Ze leren in een tiental lessen heel wat bij. Boeiend, maar niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig helpt cursusleider Bertrand Nolf ons om alles te ontcijferen.

West-Vlaamse processies te boek
Recent verscheen het boek ‘Processies in West-Vlaanderen’ van de hand van Jean Luc Meulemeester. De auteur schrijft zelf dat er vandaag de dag nog een tiental processies zijn in onze provincie. In het 400 blz. tellend werk werd natuurlijk ook werk gemaakt van de talrijke verdwenen processies. Ook Izegem komt er met ongeveer 20 vermeldingen aan bod. Jammer dat de auteur de Sint-Jansommegang in Emelgem situeert, maar met een drietal vermeldingen – waaronder de vrij onbekende Heilig-Hartprocessie – komt Kachtem wel tot zijn recht.
Het boek is te koop via uitgeverij ‘Groeninghe – Kortrijk’. U vindt alle verdere info hier.