Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Ten Mandere-nieuws

400 jaar Bosseniers Sinte-Barbara
Op zaterdag 6 juni laatstleden werd het 400-jarige bestaan herdacht van deze culturele en sportieve vereniging.
Op 23 mei 1615 ontving deze gilde de ordonnantie van de Izegemse graaf Vilain XIII. Naast de handbooggilde Sint-Sebastiaan is zij de oudste Izegemse vereniging. Ze speelde een grote rol in het sociaal-culturele leven van de stad.
Onder de genodigden was ook minister-president Geert Bourgeois. Nieuw voor hem was de anekdote dat zijn verre voorouder Nicolas Bourgeois ooit nog het gildeboek aan deze vereniging had geschonken. Ten Mandere-bestuurslid Bertrand Nolf heeft al heel wat gepubliceerd over deze vereniging. Zo is zijn werk ‘De Bosseniersgilde Sint-Barbara in Izegem, 1615-1990’, uitgegeven door Ten Mandere in 1990 nog steeds een bron van inspiratie voor vele andere schuttersgilden.

Beiaardconcerten met een Ten Mandere-inbreng
Enkele maanden geleden werd bestuurslid Bart Blomme gecontacteerd door medewerkers van cultuurcentrum ‘De Leest’ om de beiaardconcerten een nieuwe impuls te geven.
Ons bestuurslid bezorgde enkele anekdotes over Izegem en Sebastiaan Lenaerts selecteerde en bewerkte er twaalf van.
Van 15 juni tot en met 13 juli kunt u elke maandagavond terecht op het binnenpleintje van het Borstelmuseum in de Baron de Pélichystraat. U geniet er van beiaardmuziek, gebracht door een gastbeiaardier en een tweetal verhalen. De toegang is gratis.

Ten Mandere: wekelijks terug te vinden in de Weekbode
Sinds begin dit jaar werd er wekelijks een oud Izegems stadszicht afgedrukt. Samen met een verklarende tekst kwam er daar een recente foto bij. Bestuursleden Freddy Seynaeve en Jacques Viaene kozen voor u de foto’s uit.
Sinds begin juni is deze rubriek opgevolgd door de wekelijkse bijdrage over de Izegemse straatnamen. Dezelfde bestuursleden staan in voor de begeleiding. Hoofdredacteur Jos Remaut van De Weekbode en zelf oud-Izegemnaar verzorgt de rubriek. Men heeft ons beloofd om alle straten aan bod te laten komen.

Cursus Oud Schrift achter de rug
Eind mei mochten een 25-tal cursisten hun getuigschrift uit handen van Schepen voor Erfgoed Kurt Himpe in ontvangst nemen. Deze cursus, georganiseerd door onze kring, kende een groot succes en gedurende 10 weken waren de meeste deelnemers trouw op post. Daarna werd het glas geheven en werden er plannen gemaakt voor enkele terugkeerdagen, zodat iedereen de tijd heeft om alles verder in te oefenen, want oefening baart kunst !

Ons eerste Ten Mandere-nummer rolde van de pers
Tegen de tijd dat u onze nieuwsbrief krijgt, zouden al onze leden een nieuw nummer van ons tijdschrift in de bus moeten hebben gevonden. Door omstandigheden buiten onze wil, hadden we wat vertraging, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door vier extra pagina’s.