Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Toponiemen in de buurt van de Stuivenberg

 

Na het overlijden van Michael Roelens (11 november 1856) en zijn vrouw Theresia Bostoen (20 juli 1864), beslissen de kinderen om het hof te verkopen.
De kinderen zijn: Amelia Roelens, Antonius Roelens, Amand Frederik Roelens, Aloysius Roelens, allen landbouwers in Izegem, Charles Louis Roelens, negociant en Nathalie Scherpereel. Zij was eerst gehuwd met Petrus Josephus Roelens, maar later huwde ze Henri Desmet, landbouwer uit Oekene. Uit haar eerste huwelijk hadden ze de kinderen Emelia Maria; Marie Flavia; Euphrasia; Pharaïlda en Carolous Ludovicus Roelens.
Antonius Roelens was toeziende voogd bij de verkoop over de kinderen van Nathalie Scherpereel.
Op 20 september 1883 worden de volgende loten ingesteld: (de kleuren verwijzen naar de bijgevoegde kaart en zijn een benadering van de grootte van het lot)
1. een hofstede met huis, schuur, stalling, suikerijdrogerij, kapel, boomgaard, weide en land in Izegem, gehucht Nederweg (sectie D nr. 128, 129a, 130c, 131b, 131c, 89d en delen van 80e en 88, zuid de Nederweg, noord de IJzerweg. (geel)
2. een partij zaailand genaamd 'Het Vallenstuk' in Izegem, gehucht Nederweg (sectie D delen van nr. 80e, 88 en 87) noord de IJzerweg. (oranje)
3. een perceel zaailand genaamd 'Het Klein Mandelstuk'in Izegem, gehucht Nederweg, (sectie D nr. 78a) noord de IJzerweg. (lichtgroen)
4. een perceel zaailand genaamd 'Het groot Mandelstuk' in Izegem- Nederweg (sectie D nr. 78c) zuid de Ijzerweg. (donkergroen)
5. een partij zaailand genaamd 'Het Langestuk' Nederweg (sectie D nr. 93c en deel van nr. 92d) zuid de IJzerweg, noord de vaart. (paars)
6. een partij zaailand genaamd 'De Tweehonderd’, Nederweg (sectie D nr. 89c), zuid de IJzerweg. (lichtblauw)
7. een partij zaailand genaamd 'Het Bakkersken', Nederweg (sectie D delen van nr. 82 en 81). (roze)
8. een partij zaailand genaamd 'Het Meersschebunder' Nederweg (sectie D nr. 84c en delen van nr. 85a en 82), zuid de steenweg naar Roeselare. (donkerblauw)
9. partij zaailand genaamd 'Den Stuivenberg' in Izegem - Nederweg (sectie D deel van nr. 85a), zuid de steenweg naar Roeselare en west en noord de Nederweg. (donkerbruin)
10. perceel zaailand genaamd 'Den Doorne' Izegem-Nederweg (sectie D nr. 133) noord de Nederweg. (azuurblauw)
11. een perceel zaailand genaamd 'Het Dischland', Nederweg (sectie D nr. 134b) zuid de steenweg naar Roeselare. (grijs)
12. een partij zaailand genaamd 'Sint Janshoveken' Nederweg (sectie D deel van nr. 88) (niet op de kaart aangeduid)
13. een partij zaailand genaamd 'De zeven honderd van Pieter Vandeputte' Nederweg (sectie D delen van nr. 77d en 92d), zuid de ijzerweg (lichtbruin)
14. een partij zaailand genaamd 'Het Kappellestuk' Nederweg (sectie D nr. 57o) zuid de IJzerweg. (donkerrood)
15. een perceelken meers genaamd 'Den kleenen Beeuwsaertbosch', Nederweg (sectie D nr. 67c) noord de vaart (zwart)
16. een perceelken meersch genaamd 'Den grooten Beeuwsaertbosch', Nederweg (sectie D nr. 67a), zuid de vaart. (zwart)
17. een partij zaailand genaamd 'Het Bouselken' Nederweg (sectie D delen van nr. 81 en 80c), zuid de Nederweg. (donkerpaars)
18. partij zaailand genaamd 'De zevenhonderd van Donatus Vandeputte', Nederweg (sectie D ,delen van nr. 92d en 77d), noord de vaart. (oker)
19. een partij meers en land genaamd 'Den Cachtem bosch’, Nederweg (sectie D nr. 104) (lichtrood)
20. een woonhuis met land in Izegem - Nederweg (sectie D nr. 139n en 140), in gebruik door Ivo Dumon voor 130 fr. per jaar. Dit had de familie Roelens in 1873 gekocht voor 3 000 fr. aan Karel Lodewijk Neyrinck. (rode letter A)

Enkele opmerkingen:

  1. Er werd gebruik gemaakt van de Popp-kaart. Deze is iets ouder. Het kanaal kwam er pas later en daardoor is die niet op de kaart aangeduid.
  2. Nu spreken we van de Stuivenbergstraat, maar vroeger liep de Nederweg gewoon door, richting Roeselaarsestraat.
  3. De toponiem ‘De zevenhonderd van Donatus Vandeputte’ verwijst naar de landbouwfamilie Vandeputte uit die buurt. In 1864 kocht men dit lot van Donatus Vandeputte.

De verkoop vond plaats in café ‘Belle Vue’ (Bellevuestraat) en uiteindelijk werden de loten 1 tot en met 18 en lot 20 verkocht aan de medeverkoper Charles Louis Roelens voor 33 275 fr. Het gaat hier om goudfranken. Het dagloon bedroeg toen zowat 1 frank. Een jaarloon was minder dan 1000 fr.
Lot 19 werd voor 1 725 fr. aan Frederik Van Landeghem, landbouwer uit Izegem, maar die kocht het voor rekening van Leander de Meulenaere uit Izegem.

Het is niet duidelijk of Charles Louis Roelens, die negociant was, deze hoeve bewoonde of verhuurde.
Zijn kinderen Achiel, Camiel, Elisa, Silvia en Alicia Roelens gaan in 1910 kleiner wonen. Ze hadden toen al heel wat stukken grond als bouwgrond kunnen verkopen. De hoeve verkochten ze aan de familie Velghe

Met dank aan Marc Christiaens voor de verduidelijking wat de geldwaarde van toen betreft.