Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Ten Mandere nieuws

 

 

Ten Mandere nummer 162 komt eraan
De eerstkomende dagen wordt er volop kermis gevierd in onze stad. Onze leden weten dat het dan gewoonlijk ook het moment is om een nieuw Ten Mandere-nummer te verwachten.
Vanaf de tweede week van september houdt u dan ook best de brievenbus in het oog.
In het nummer besteedt Jacques Viaene aandacht aan de Heilig-Hartfeesten in Kachtem in 1927.
Bertrand Nolf, schutter in hart en nieren, beschrijft het verhaal van 400 jaar Bosseniers van Sinte-Barbara, een van de oudste Izegemse verenigingen.
Drukker Luc Strobbe kroop ook in zijn pen. Hij schreef een merkwaardige bijdrage over hoe een archief moet bewaard worden. Hij deed dit met talloze voorbeelden uit het rijke Strobbe-archief.
Omdat het dit jaar een Herman Roelstraete-jaar is met tal van herdenkingen, schreef Hendrik Willaert, Roelstraete-kenner bij uitstek, een bijdrage over deze ‘Izegemse’ componist.
Stadsgids Ann Lesage ziet dan weer haar eindwerk gepubliceerd, een paper die ze maakte toen ze het getuigschrift voor Izegemse stadsgids behaalde in 2013. Haar bijdrage gaat over het uitgaande toerisme en de firma Mandelcar tot vlak vóór 1958.
Bart Blomme, tenslotte, vond in het Ten Mandere-archief enkele lijsten van niet-Izegemse grondeigenaars op het einde van de 18de eeuw, met bezittingen in Izegem of Emelgem

Nummer 163: opnieuw een nummer over de Eerste Wereldoorlog
Inderdaad, na het verschijnen van het derde nummer van vorig jaar kregen we enkele reacties van leden en niet-leden over het Izegemse oorlogsverleden. Dus vonden wij het interessant om opnieuw een Eerste Wereldoorlognummer te maken. Er komen opnieuw enkele bijdragen in over het wel en wee van onze stad.
Misschien heeft u ook nog een foto uit die periode met een (kort) verhaal erbij?
Of misschien ken je nog een anekdote van uw (groot)ouders over die periode?
Laat het ons weten, dan kunnen we die opnemen.

Activiteit: Het Verloren Koninkrijk door Professor en historica Els Witte
Een activiteit waaraan Heemkring Ten Mandere graag haar medewerking verleent
Op zaterdag 19 september 2015 om 14.30 u. in het auditorium Herman Roelstraete van de Kunstacademie in de Kruisstraat.
De gerenommeerde historica Els Witte gaat op ontdekkingstocht naar de wortels van het Orangisme. Uit nauwelijks onderzochte archieven haalde zij veelzeggende correspondentie, die vaak in geheimschrift was opgesteld. Aan de hand van die bronnen weet Witte een uniek en rijkgeschakeerd beeld te schetsen van de orangistische organisaties, gedragscodes en strategieën. Ook werpt zij een licht op de druk beoefende Oranjecultus, dat nog lang niet is doodgebloed.
Deze activiteit is een organisatie van het Algemeen Nederlands Verbond (ANV) i.s.m. Ten Mandere, Vos, Davidsfonds Izegem, VSVK, VTBkultuur, FVV en VL@S.
De inkom bedraagt € 5 voor TM-leden.

OPROEP: Gezocht foto’s van de tram van Izegem
Dat er een tramlijn was van Ardooie naar Izegem en van Izegem naar Wevelgem, weten wellicht nog heel wat lezers.
Geert Declerck bezit al heel wat materiaal rond die lijn, maar misschien heeft u nog foto’s van de tram die over die sporen denderde. Er was eerst een stoomtram, maar die werd opgevolgd door een dieseltram. Beide komen in aanmerking.
Heeft u nog een foto of ander document laat het ons dan weten via digitaal@tenmandere.be of via 0486 85 66 67. Dank.

OPROEP: we digitaliseren graag …
uw foto’s, dia’s, films, of andere dragers van interessante beelden over Izegemse figuren, straten, feesten, gebeurtenissen, …
Geef een seintje en we spreken af hoe we dat het best kunnen realiseren.