Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Ten Mandere-nieuws

nieuw nummer
Het volgende Ten Mandere-nummer, het derde nummer van het jaar 2015, is bijna klaar. Het wordt opnieuw een oorlogsnummer.
Dit keer is er aandacht voor de oorlogsdagboeken van Jules Dejonghe en Mulier. Robrecht Vanhaezebrouck en Geert Vermeersch namen er elk één voor hun rekening. Verder bezorgde Geert Vermeersch ook een bijdrage over Polidor Vankeirsbilck uit Kachtem die in ballingschap in Nederland terecht kwam. Bart Blomme kreeg een tip over twee pentekeningen van een Duitse soldaat die in Izegem verbleef. Brecht Dutillieux heeft het over de briefwisseling van zijn familie tijdens de Eerste Wereldoorlog en Jacques Viaene overloopt het parochiaal verslag van Kachtem. De figuur van Gustave Bruneel werd neergepend door Robrecht Vanhaezebrouck en onze voorzitter, Jean-Marie Lermyte, wijdt een in memoriam aan bestuurslid André Bourgeois.

tentoonstelling
Wie onze tentoonstelling ‘1965. Izegem vijftig jaar geleden’ al bezocht heeft, zal het beamen: Het is alweer een pracht van een tentoonstelling! De opening vond plaats op 12 december en een 100-tal leden woonden die bij. Dit keer werden de gebeurtenissen uit 1965 doorgenomen door Jacques Viaene en Freddy Seynaeve.
U kunt deze tentoonstelling in de bovenzaal van de Izegemse bibliotheek nog gaan bezoeken tot 15 januari. Er is ook mogelijkheid om een gids te boeken voor deze evenement. Gelieve daarvoor contact op te nemen met freddy.seynaeve@tenmandere.be.

inventarisatie stadsarchief
Onder leiding van Elisabeth Blancke zijn zes bestuursleden van onze vereniging begonnen met het inventariseren van het Izegems stadsarchief. In eerste instantie wordt het semi-dynamisch gedeelte onder handen genomen. Dit gedeelte bevat heel wat stukken die reeds een zekere ordening hebben. Het is de bedoeling dat er in de toekomst wekelijks een gedeelte doorgenomen wordt.

Erfgoeddag 2016: op zoek naar RITUELEN
Op 24 april is het alweer Erfgoeddag in Vlaanderen.
Ten Mandere biedt haar leden deze keer een interessante voordracht aan: De Izegemse cafés.
Het was vroeger inderdaad een ritueel dat mensen (lees: mannen) na de hoogmis naar hun plaatselijke stamcafé trokken en daar de laatste nieuwtjes hoorden over de gemeente.
Erik Dewitte zal het in een boeiende voordracht met powerpoint over de Izegemse cafés hebben. Ze zullen niet allemaal aan bod komen. Er zijn er in de laatste 500 jaar zo’n 1082 genoteerd en daarom ligt het accent op de laatste 150 jaar.
Deze voordracht vindt plaats in Estaminet ‘De Brouwerij’, Ardooisestraat 130 in Izegem (Emelgem). Er is een ruime parking en bij een plaatselijk streekbiertje kunt u genieten van de causerie. We starten om 10 uur, de ingang is gratis.

 

Op zoek naar oude Ten Mandere - nummers?

Dan kan Patrick Pattyn u wellicht helpen. Hij biedt heel wat (ingebonden) jaargangen van Ten Mandere te koop aan. Waaronder de oudste nummers van onze kring.
Verder bezit hij enkele prachtige sierborden (met certificaat) over Izegem en andere waardevolle Izegemse curiosa.

U kan met hem contact opnemen via zijn emailadres: patpattyn@telenet.be