Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Izegem 100 jaar geleden: oktober 1915

 

Ten Mandere nieuws

Inventarisatie en consultatie Stadsarchief
Sinds januari werken enkele bestuursleden van Ten Mandere elke maandagvoormiddag in het Izegems stadsarchief.
In een eerste fase worden documenten geïnventariseerd op pc. De bedoeling is om achteraf de onnodig te bewaren documenten te verwijderen.
Het oude stadsarchief (grosso modo van net vóór 1914) wordt in een nieuwe verpakking gestopt en kan binnenkort geraadpleegd worden.

Om documenten te raadplegen, volstaat het om op onze website (www.tenmandere.be) door te klikken naar het aanvraagformulier op de stadswebsite.

U omschrijft in het kort wat u nodig hebt en u krijgt een mail terug wanneer u die documenten kunt raadplegen.
De raadpleging gebeurt meestal op zaterdagvoormiddag tussen 9.30 u. en 11.45 u in het documentatiecentrum van Ten Mandere (4de verdieping van het stadhuis).
Een medewerker van Ten Mandere haalt voor u die documenten op – u kunt ze raadplegen en de medewerker brengt die dan terug naar het archief.
Hoe nauwkeurig u het formulier invult, hoe praktischer.
U kunt natuurlijk ook nog andere opzoekingen doen in het Ten Mandere-archief (Bidprentjes, kranten, rouwbrieven,.... raadplegen).

E-zine: Het stadsmagazine van Izegem
In het laatste nummer prijkt onze genealoog Bertrand Nolf op de eerste bladzijde. Binnenin het nummer leest u waarom. Naast de terugkerende bijdrage van Ten Mandere wordt er ook aandacht besteed aan de archiefdienst. De archiefdienst – voor enkele gemeenten uit de regio – bestaat uit drie personen: Leen Breyne, Elisabeth Blancke en Ken Brouwers.
Zij zullen helpen bij de uitbouw van o.a. ons stadsarchief.
Wie het stadstijdschrift niet ontvangt, kan het hier lezen.

Derde nummer van Ten Mandere 2015
Ondertussen ontvingen onze leden het derde nummer van Ten Mandere jaargang 2015.
Het werd opnieuw een Eerste Wereldoorlog-nummer
In dit nummer werd er aandacht besteed aan de vijfenveertig jarige Gustave Bruneel die ondanks zijn leeftijd aan het front aanwezig was; het parochieverslag van Kachtem van net na de oorlog; Kachtemnaar Polidor Vankeirsbilck stierf in ballingschap in Nederland; de briefwisseling tussen Leonie Lezy en Gustave Demeurisse; het oorlogsdagboek van Emelgemnaar Jules Dejonghe en twee onbekende pentekeningen, getekend door een Duitse soldaat. Verder werd er ook een kort in memoriam opgenomen van André Bourgeois.

Het nummer is te koop, door betaling van € 17 (voor een volledige jaargang van drie nummers) op rekening BE44 4724 3538 1145 Van Ten Mandere Izegem met vermelding jaargang 2015. Voor het jaar 2016 blijft de prijs op € 17, maar men kan ons ook steunen door overschrijving van € 22.
Alle gegevens vindt u op onze website.

Erfgoeddag in het teken van RITUELEN
Op 24 april is er de jaarlijks terugkerende Erfgoeddag. Thema dit jaar in het teken van rituelen.
Ten Mandere nodigt u graag uit tot de voordracht ‘Tussen pot en pint in de brouwerij’ op zondag 24 april om 10 uur. Tijdens de voordracht neemt Erik Dewitte ons mee op kroegentocht doorheen de rijke geschiedenis van de Izegemse cafés.
De voordracht vindt plaats in Café De Brouwerij – Ardooisestraat 130 in Emelgem (de vroegere winkel ‘Bloemen Annie’).
De ingang is GRATIS.