Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

100 jaar geleden: Izegem tijdens de Eerste Wereldoorlog

 

 

Dit keer een kijkje achter het front. We putten uit Onze Iseghemnaar van 15 september 1916, een krant achter het front voor en door Izegemnaren.
’t Was groote vergadering voor de makkers van Iseghem, Dinsdag 5e September in Adinkerke.
Om kwart vóór tien ure had er in de parochiale kerk een plechtige lijkdienst plaats voor onze 26 strijdmakkers op ’t eereveld gevallen. Onze verknochte aalmoezenier E. H. Blomme zong de H. Mis, bijgestaan door E. H. Neyrinck, aalmoezenier en Pater Damiaan, capucien in ’t klooster te Iseghem als vertegenwoordiger van Z. E. Pater Gardiaan. Er wierd godvruchtig gebeden binst deze plechtigheid en na het evangelie las de priester de namen af van de gesneuvelde en wist onze vurigheid op te wekken tot het bidden voor de zielelafenis van al de makkers en parochianen, overleden binst den oorlog.
Maar den eersten Zondag van September is ’t kermis bij ons. De kermis van Iseghem mogen wij niet vergeten en rond 11 uur kwamen de makkers bijeen in ’t Gemeentehuis. De vergadering werd geopend door een krijgsliedje ‘De Jongen van Boos Iseghem! Daarna dronken wij een glas bier op de gezondheid van al onze Iseghemsche jongens in ’t leger! ’t Was spijtig dat ’t geen Carpentier was!
E. H. Blomme gaf ons dan ’t laatste nieuws van de makkers en moedigde ons aan tot broederlijke en onderzijdsche vereeniging.
De booze Jongesn, zoo één, zoo al, zonder eene uitzondering beoogen hetzelfde doel: blijde en zegevierende terugkomst in de geboortestad en… in afwachting van dezen gelukkigen dag, sluiten wij ons allen aan in een en dezelfde broederlijkheid en wederzijdsche behulpzaamheid als getrouwe, gezworen, vast-in-eengebonden Booze Jongen van Iseghem. Verders bedankte E. H. Blomme al de makkers voor hunne tegenwoordigheid ondanks het slechte weder, en gaf een bijzonder woordje van welkom aan E. H. Aalmoezenier Neyrinck, echte Iseghemnaar, nu ook uit Frankrijk gekomen om in ons midden te zijn. Nog een woordje van lof aan de makkers Jozef Strobbe, de kranige en moedige medewerker van ons gazetje en Gustave Demuynck die hem gelast heeft de bijdragen te verzamelen om de graven onzer gesneuvelde makkers te versieren.
’s Middags groote kermis: ’t is oorlog en de makkers werden onthaald op koeken en jam. Of ’t smaakte!
Na de maaltijd sprak de makker Jozef Strobbe in liefdevolle en hertroerende woorden den lof uit onzer dooden ’t Is uit liefde voor onze dooden dat wij hier op onze kermisdinsdag vergaderd zijn om hulde te brengen aan onze dapperen en onze gebeden te vereenigen met deze van den priester die zich met hert en ziel toewijdt tot heil en troost van de Iseghemsche soldaten. ’t Is uit liefde dat voor onze dooden dat vele, door plicht weerhouden, thans ginder in de loopgraven een ‘Wees gegroet’ aan ’t prevelen zijn voor de gesneuvelde Iseghemnaren. Het aandenken onzer gevallen makkers geeft moed en hoop, moed om volstondig te lijden en te strijden tot het einde toe, en om desnoods te sterven.
Ziehier de verdeeling van de Iseghemsche soldaten:
De lijst bedraagt 686 namen waarvan 26 overleden, 6 twijfelgevallen, 42 krijgsgevangenen in Duitschland, 70 geïnterneerde in Holland, te samen 151, dus 686 – 151 blijven 535 waarvan de grootste helft aan ’t front is.