Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Ten Mandere-nieuws

Archiefwerking
Sinds begin dit jaar zijn enkele bestuursleden wekelijks actief in het Izegemse stadsarchief. Daar wordt het statisch archief (dit zijn archiefstukken ouder dan 100 jaar) zorgvuldig in zuurvrije dozen en dito papier gestopt. De inventaris wordt gecontroleerd en aangevuld.
De bedoeling is dat men na verloop van tijd, gemakkelijker archiefstukken terug kan vinden en dat die in de beste omstandigheden bewaard worden.
Verder wordt er ook een beschrijving opgemaakt van de vele foto’s die in het archief bewaard zijn.
Deze vrijwilligers worden bijgestaan door de deskundigen Leen Breyne, Elisabeth Blancke en Ken Brouwers. Zij vormen de InterGemeentelijke Archiefdienst (IGA).
De bedoeling is dat er uiteindelijk een inventaris gepubliceerd wordt, zodat het opzoeken heel wat gemakkelijker verloopt.
Wie nu al vragen heeft rond een bepaald onderwerp kan op de website www.izegem.be of op de site van www.tenmandere.be al terecht voor een aanvraagformulier.
Een bestuurslid van Ten Mandere zal u dan op de hoogte brengen wanneer u het gevraagde archiefstuk kunt consulteren.
Tenslotte vermelden we ook graag dat Gregory Vercauteren van FARO onlangs op bezoek kwam in het kader van een project rond ‘efficiënte vrijwilligers’. Na een interview van enkele bestuursleden was hij volledig overtuigd dat we dit met een groot enthousiasme doen.

In het najaar brengt Ten Mandere een nieuw boek uit
Het was voor de auteurs Jean-Marie Lermyte en Jacques Viaene een boeiende ervaring om André Bourgeois meer dan twintig uren te mogen interviewen over zijn politieke loopbaan in Izegem, in de provincie, op nationaal en internationaal gebied.
Hij vertelde eveneens voor de vuist weg over zijn familie, zijn jeugd, zijn gezin, zijn beroep als advocaat en de middenstand.
Dit boek mag beschouwd worden als een heemkundige bijdrage over een Izegemnaar, over Izegemse situaties, over een Vlaming die problemen nationaal en internationaal heeft aangepakt.
André Bourgeois vertelt is een uitgave van Heemkring Ten Mandere Izegem. Het boek telt 160 bladzijden.