Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Op de boekenplank:
Boek: De streek van Mandel en Leie, Piet Boncquet, uitgave Davidsfonds

 

Naar aanleiding van de 30ste Zomerzoektocht van het Davidsfonds, schreef Kortrijkzaan Piet Boncquet een boekje waarin bekende streekbewoners uit Roeselare, Izegem en Kortrijk hun ‘beste plekjes’ tonen en becommentariëren.
De begeleidende gidsen bij de zoektocht focusten zich vroeger meer op het toeristische aspect, maar daar is men al enkele jaren van afgestapt.
Voor onze stad Izegem werden Izegemse gidsenvoorzitter Chantal Bracke, schoenmaker Jacques Kerckhof, borstelmaker Marnix Decraene, wielrenner Patrick Sercu en Paul Berlamont aangesproken.
Chantal gidst Jacques en Marnix rond in het oude stadscentrum (voornamelijk ten zuiden van de Roeselaarsestraat). Beide werknemers halen ondertussen tal van anekdotes op uit hun respectieve industrietak. Een kaartje verduidelijkt de route die zij toen volgden.
Paul Berlamont heeft het vooral over zijn eigen leven, waarbij de Sint-Pietersstraat – de straat waar hij als kind opgroeide – een voorname plaats inneemt.
Patrick Sercu tenslotte neemt ons mee naar zijn beginjaren als wielrenner. Centraal daarbij staat de velodroom van Rumbeke.

Het boekje is te koop in de betere boekhandel en kan apart gekocht worden, los van de zoektocht.