Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Borgstelling bij het kosterschap van Izegem in 1535

 

 

Van onze abonnee Marc Luyckx kregen we een weetje over koster Gillis Gheilinc.
Op 15 februair 1535 huurde hij de costrie vande kercke van Yseghem. Naast de taken die eigen zijn aan het kosterschap, was hij ook verantwoordelijk voor juweelen, habyten en ornamenten [van de] voorschreven kercke van Yseghem. De vader van de nieuwe koster, Willem Gheylinc fs Jans en Catheline Ostyns, weduwe van Oste Appostools uit Kortrijk stellen zich borg voor hem. Jan Tellinc, 50 jaar oud en Jacob Josep, 41 jaar oud, inwonende poorters [van Kortrijk] uit Izegem verklaren zich akkoord met deze borgstelling en dit voor een bedrag van 100 pond groot. De schepenen Bouckaert en Waye ondertekenen mee het contract.
Het kosterschap van Gillis blijkt niet lang te duren, want op 16 februari 1539 verschijnt hij voor Pieter Dewale, ghezwoorene en voor Malin Steenkin (of Stoonkin), kerkmeester van de kercke van Iseghem om zijn afstand te doen van zijn verantwoordelijkheid (de juwelen, habiten en ornamenten als hem tzynen ancommene ghelevert waren, te zynen afscheeden wederomme ghelevert ende gherestitueert).
De originele tekst kunt u terugvinden op het internet bij de rijksarchieven van België. U dient wel eerst een account aan te maken.