Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Nieuw Ten Mandere-nummer in de maak

Begin september verschijnt een nieuw Ten Mandere-nummer. Voor onze betalende leden geen groot nieuws, want die zijn dit al een hele tijd gewoon.
Wat brengt ons dit nummer?
Een eerste bijdrage is van de hand van Raf Vandenberghe waarin hij een syntheseverhaal publiceert over de Izegemse schoeiselnijverheid. Niet het zoveelste verhaal, maar een overzicht van de evolutie van handgemaakte schoenen naar de industrialisatie en de teloorgang van deze Izegemse nijverheid.
Een volgende bijdrage gaat over wielrenner Roger Decock. Deze oud-Izegemnaar (uit de Roeselaarsestraat) won in 1952 de Ronde van Vlaanderen. Hij is tevens de oudste nog levende flandrien die deze wielerklassieker won.
Tijdens Izegem Koerse wordt hij daarvoor gehuldigd.
Ten Mandere vond het een eer om zijn kwartierstaat te publiceren. Zoals gewoonlijk nam bestuurslid Bertrand Nolf deze taak op zich. Verder spitte hij de stamreeks uit en belandde daarmee tot ergens halfweg de 17de eeuw. Zoals we van deze auteur gewoon zijn, gaf hij ook meer uitleg over de familieverspreiding en naamsverklaring.
In een laatste bijdrage gaat het over Karel van Wijnendaele. Deze geboren Torhoutenaar had meer connecties met het Izegemse dan dat we op het eerste gezicht zouden zeggen.
Ook de namen van Stijn Streuvels en meester Joris Buyck passeren de revue in deze bijdrage van Hendrik Priem.

Zoals u kunt vaststellen opnieuw een rijk gevuld nummer.
Wie nog geen lid is kan zich nog steeds lid maken door overschrijving van 17 euro of 22 euro voor ereleden op rekeningnummer BE 44 4724 3538 1145van Ten Mandere, Blekerijstraat 60 8870 Izegem met vermelding ‘Ten Mandere jaargang 56’. U krijgt dan het eerste en het tweede nummer van onze jaargang in de brievenbus. Het derde nummer volgt op het einde van dit jaar.