Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Familie Azou uit Frankrijk maakt kennis met haar Izegemse tak.

Tot wat een bijdrage in Ten Mandere kan leiden.
Zoals u elders kunt lezen was de familie van Roger Decock nauw verwant aan de Izegemse familie Azou. Zijn grootmoeder langs moederszijde was Julia Silvia Azou (1876-1915). Zij was op haar beurt dochter van Emilius Azou (1841-1922).
Enkele maanden geleden maakte de familie Azou (o.a. Bart Azou) kennis met een Franse tak van haar familie. Die Franse tak dacht altijd dat ze Luxemburgse roots hadden, maar ze waren wel degelijk van Izegem.
Op 27 juli ontmoetten de twee families elkaar. Alain Azou en zijn vrouw Maryvonne uit Amiens bleken rechtstreekse nazaten te zijn van Jean Nicodème Azou, eenzelfde betovergrootvader en daarvan was zijn zoon rond 1850 vertrokken richting Frankrijk.
Deze laatsten komen ook voor in de uitgebreide kwartierstaat van Roger Decock.
Keren we nog even terug naar Emile Azou. Deze had een borstelfabriek met ingang in de Roeselaarsestraat in de buurt van de Heilig Hartkerk.
Op 26 november 1895 ontplofte de stoomketel van die fabriek. We lezen uit de krant: ‘Vreeselijke ramp. – Dinsdag morgend korts na 8 uren, bracht een oorverdoovende slag gansch de stad Iseghem in rep en roer.
Het was de stoomketel der borstelhoutfabriek van M. Emiel Azou die gesprongen was en schrikkelijke vernielingen aanrichtte.
Er zijn verschillige werklieden min of meer gekwetst. In den omtrek zijn de huizen beschadigd. Men zegt dat de zoon Azou, 16 jaar oud, op den slag gedood werd.
Het parket is ter plaatse geweest om een onderzoek in te stellen.
De fabriek, de omringende hangars, dienende voor het hout te bewerken en te bergen, alles is met dak en muren ingestort. De stukken hout en steenen bedekten tot 100 meters ver de Rousselaerestraat. De daken en ruiten der omliggende woningen hebben veel geleden.
Een deel van den ketel met de veiligheidsklep, ten minste 150 kilos wegende, is 75 meters ver in den hof te recht gekomen.
De zoon des huizes, een jongeling van 15 jaar, was bezig met kolen aan te leggen, en werd deerlijk getroffen; rond 10 uren, bediende men hem de laatste Sakramenten. De ongelukkige is rond den middag overleden. Ook een werkman is erg aan den rug getroffen.’