Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Ten Mandere-nieuws

Nieuwe schenkingen
Tijdens de maand juli kwamen enkele bestuursleden van onze heemkring in actie om nieuwe archiefstukken op te halen.
Eerst mochten we een deel van het archief van UNIZO in ontvangst nemen. Wegens renovatiewerken aan het gebouw in de Burgemeester Vanden Bogaerdelaan konden we enkele unieke stukken ophalen.
Een groot deel van het middenstandsarchief werd geschonken door Antoine Mallisse. Minutieus hield hij alles bij tot aan zijn overlijden. Zijn archief werd een tiental jaar geleden geschonken aan Ten Mandere. Nu werd onze collectie aangevuld met recentere jaren.
’s Anderendaags mochten we alweer op pad. Ditmaal ontvingen we een ganse collectie jaargangen van de Izegemse Duivenbode. Deze krant werd de laatste jaren gedrukt bij de firma Debosschere uit Emelgem. Wegens verhuis besloot de eigenaar de verzameling te schenken aan de heemkring. Het gaat hier over meer dan 90 jaargangen van deze duivenkrant.
Er werden al contacten opgenomen met het Sportimonium (Leuven), zodat er in de toekomst eventuele onderzoeken kunnen gebeuren op basis van deze krant.

Ten Mandere in de krant
De laatste weken werden we ook door de schrijvende pers opgemerkt.
Eerst was er de samenwerking met stad Izegem om oude foto’s te projecteren op het grote scherm op de Grote Markt. Dit werd mogelijk gemaakt door de tussenkomst van schepen Kurt Himpe. Er werden enkele thema’s voorgesteld en die werden uitgebreid geïllustreerd. Een ideale gelegenheid om van op de vele terrasjes eens kennis te maken met onze kring en zijn collectie.
Tijdens de vakantie werd er ook verder gewerkt in het stadsarchief. Zo zijn er al 5 700 foto’s beschreven en werden al ruim 500 oude documenten opnieuw in zuurvrij papier gestoken.
De foto’s zullen door anderen gedigitaliseerd worden en via het internet zal men die kunnen raadplegen.