Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Gilbert Lechat: een piloot afkomstig uit Emelgem

 

 

In de krant ‘De Mandelbode’ van 4 juni 1955 was het wel spectaculair nieuws. Een Emelgemnaar schopte het tot piloot van een straaljager.
Gilbert Lechat, geboren in 1934, stond op 15 mei 1953 voor de poort van de kazerne in Etterbeek om een opleiding voor piloot te volgen. Na verschillende vliegbasissen te hebben doorlopen, kon hij op 1 september van datzelfde jaar, samen met een 50-tal anderen, naar Amerika om zijn opleiding te vervolledigen. Op het einde van dat jaar slaagde hij in de proeven en kon hij als een volleerde piloot terugkeren naar ons land waar hij enkele jaren bij de escadrille werkzaam was.
Zijn leven eindigde abrupt toen hij op 11 juli 1970 om het leven kwam tijdens een airshow in Koksijde met een vliegtuig van het type SV-4B V 19. Ook zijn medepiloot Adj. Piret overleefde het ongeval niet. Dit gebeurde tijdens een zogenaamde ‘vrille’, waarbij het vliegtuig in overtrokken toestand verkeert en bewegingen uitvoert om alle drie zijn assen. Daardoor verloor het snel hoogte en kon het moeilijk terug opgetrokken worden.