Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Ten Mandere nieuws

 

 

Beeldenstorm in Izegem
Op 22 september trokken enkele van onze bestuursleden naar Kortrijk om een voordracht bij te wonen over de Beeldenstorm in het Kortrijkse Begijnhof. Spreker Luther Zevenbergen refereerde tijdens zijn discours verscheidene keren naar de bijdrage die TM-archivaris Bertrand Nolf in 2013 schreef over de gevolgen van de Beeldenstorm in Izegem. Bertrand Nolf haalde in dit artikel aan dat de beeldenstormers na hun bezoek aan Kortrijk eerst Izegem aandeden en pas dan naar Ingelmunster en Roeselare trokken. Iets wat de voordrachtgever ook moest erkennen. Daarmee werd er een klein stukje plaatselijke geschiedenis rechtgezet.

Cultuurtrofee
Maandag 24 oktober stond een belangrijk punt op de agenda van de bijeenkomst van de Stedelijke Culturele Raad: de verkiezing van de winnaar van cultuurtrofee 2016.
Er waren drie kandidaten en Ten Mandere werd voorgedragen door het Sint-Gregoriuskoor. Rudy Pattyn verzorgde de commentaar bij een powerpoint-presentatie opgesteld door Geert Declerck.
Niet alleen de leden van de verenigingenraad mochten dit keer hun stem uitbrengen, ook de vroegere laureaten konden voor het eerst mee beslissen. Heemkring Ten Mandere kwam als winnaar uit de verkiezing. Andere genomineerden waren de Koninklijke Stadsfanfaren-dirigent Hans Demeurisse en Boekenfeest-medewerker Walter Vandewaetere. De officiële uitreiking vindt eind januari of begin februari plaats.

Fotoarchief
Onlangs kreeg Ten Mandere een prachtige reeks foto’s geschonken door Danny Terryn, zoon van Maurice Terryn. Het betreft een rijke verzameling van beelden uit het Izegemse verenigingsleven, straatzichten, gebeurtenissen,…
Hartelijk dank aan Danny Terryn!

Nieuw nummer
De redactie legt binnenkort de laatste hand aan het volgende nummer van onze jaargang.
Het wordt opnieuw een oorlogsnummer waarbij we aandacht besteden aan o.a. een oorlogsdagboek van een Emelgemse soldaat die de terugtrekking richting IJzer meemaakt.