Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Minder gekende herbergen

 

Abonnee Dirk Vandemoortele wees ons recentelijk op enkele disrekeningen. Daarin vond hij de herberg ‘De graaf van Middelburg’ terug. Het gaat over de jaren 1713 – 1715 en 1721.
De herberg was toen bewoond door Philippe Charles Rousseau.
Waarom was er in Izegem een herberg met zo’n naam? Had dit te maken met enkele Izegemnaren die ingescheept waren op de boten van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC)? Zij scheepten inderdaad in in de stad Middelburg. Middelburg was toen ook het centrum van de slavenhandel.
Maar het kan ook te maken hebben met het feit dat Balthazar Philips Vilain van Gent die graaf was van Izegem tussen 1636 en 1680, de titel droeg van graaf van Middelburg.

Een andere minder gekende herberg was ‘de Salon’. Die werd door meester schoenmaker Jacobus Vansteenkiste openbaar verkocht op 28 november 1877 voor notaris Henri Vandewiele. De herberg lag in de Hondstraat (op de zuidkant), had achtergebouwen, stallingen en een erf. Wie het huis kocht is niet bekend.

In onze lijst van 1078 herbergnamen vinden we er nog enkele minder gekende terug: de ‘Accordionist’ in de Molstraat,  ‘de Appel’ in de Kloosterstraat, niet ver van het Kerkplein, ‘Barnum’ in de Molenweg, ‘Bethlehem’, richting Sint-Eloois-Winkel, ‘Driemast’ in Emelgem, enz…