Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 


Tentoonstelling ’Het gebeurde in Izegem 50 jaar geleden…. 1966’

 


 

 

Op zaterdag 17 december stelden we voor onze leden de tentoonstelling voor. Inrichters Jacques Viaene en Freddy Seynaeve namen de toeschouwers gedurende een uurtje mee terug in de tijd.
Naast een overzicht van het internationale en nationale nieuws lag de klemtoon op het Izegemse gebeuren in 1966.
Er werd aandacht besteed aan het toen nog grote aantal priester- en kloosterroepingen.
Stad Izegem investeerde in dat jaar ook heel wat in infrastructuur: het bedrijventerrein Mandeldal werd voorbereid; er was de uitbreiding van de wijk Klein Harelbeke; de aanleg van de Gravenstraat in Emelgem, enz…
Op cultureel gebied was er de prijsuitreiking Pro Civitate aan de Izegemse cellist Hans Mannes; de viering van de ondertussen ter ziele gegane toneelgroep ‘De Lustige Vrienden’, de schoeiselexpo, de opening van de muziekacademie, enz…
Er stierven in dat jaar ook enkele bekende Izegemse figuren: burgemeester Emiel Allewaert, Charles Laloo en François Kesteloot.
Hulde werd gebracht aan Albert Vandommele en Wilfried Staes. Frits Herreman mocht als versbakken COO-secretaris aan de slag.
Er kwamen ook enkele gebouwen bij: er was de nieuwbouw in de Sint-Jozefskliniek, de opening van het jeugdhuis Uilenspiegel, de jeugclub La Verna, nieuwe burelen van het ACW, enz..
En wat we nu kennen als ‘Music for live’ kenden we op een andere manier in 1966. De jonge knaap Marc Vercruysse uit de Stuivenbergstraat onderging een zware hartoperatie en gans Izegem mobiliseerde zich om bloed te geven…
Dit en nog veel meer kan u nog tot 15 januari gaan bekijken in de zaal Erasmus van de plaatselijke openbare bibliotheek tijdens de openingsuren.
Verenigingen kunnen een afspraak maken bij jacques.viaene@tenmandere.be voor een uitgebreide uiteenzetting over dat jaar.