Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Heemkring Ten Mandere ontving de cultuurtrofee 2016

 


 

Exact 20 jaar geleden ontving Ten Mandere-voorzitter Jean-Marie Lermyte de eerste cultuurtrofee van stad Izegem. In 2016 was het dan eindelijk de beurt aan de vereniging zelf.
Op maandag 24 oktober werd er gestemd om de winnaar te bepalen. Naast de heemkring, voorgedragen door het Izegemse Sint-Gregoriuskoor, waren ook cultuurminnaar Walter Vandewaetere en muziekvirtuoos Hans Demeurisse kandidaat.
Ten Mandere haalde het en schepen voor Cultuur Kurt Himpe benadrukte in zijn speech dat dit meer dan verdiend was, omdat de kring zich ten volle inzet om de geschiedkundige informatie van Izegem te verzamelen, te bewaren en te inventariseren. ‘Heemkring Ten Mandere is dan ook het Geheugen van Izegem’, vertelde hij.
Op zondag 29 januari vond de overhandiging plaats in het goedgevulde auditorium Herman Roelstraete van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord. Naast de toespraken van onze voorzitter, de voorzitter van de Cultuurraad Bart Rommel en schepen Himpe, kwam ook de kunstenaar Piet Duthoit aan het woord. Hij mocht zijn kunstwerk presenteren aan het publiek. Het geheel werd opgeluisterd door het Sint-Gregoriuskoor.
Ten Mandere is zeker niet van plan om op zijn lauweren te rusten. Er wordt verder gewerkt – niet alleen door het bestuur, maar ook door een aantal vrijwilligers – in het inventariseren, het digitaliseren en het ontsluiten van Izegemse bronnen. Voor 2017 plannen we natuurlijk ook terug een tentoonstelling ‘Het gebeurde in Izegem in…’ en wordt het stadsarchief verder ontsloten. De leden krijgen natuurlijk ook drie nummers van de nieuwe jaargang van ons tijdschrift thuis bezorgd.