Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Schenking archief Renaat Demoen aan KADOC-Leuven

 


 

 

Op 22 mei 1986 stierf in Averbode Renaat Demoen. Hij was 35 jaar de vaste illustrator bij de uitgeverij ‘Goede Pers’ (1945-1980). Die uitgeverij is vooral bekend van de kindertijdschriften Zonneland, Zonnestraal, Zonnekind en Doremi.
Renaat werd geboren in Emelgem op 11 juni 1914.
Wie jaarlijks de Druivelaar in huis haalt, zal zich wellicht ook nog zijn tekeningen herinneren uit de jaren ’50 en ‘60.
Hij was eerst arbeider, maar werkte zich op als autodidact in de tekenkunst. Reeds in 1943 kwam hij in contact met Nonkel Fons (Omer De Kesel).
Hij was toen al verbonden aan de Drukkerij Strobbe. Daar leverde hij heel wat werk, o.a. voor de Druivelaar.
Na de oorlog vond hij zijn vaste woonst in Averbode. Zo heeft hij nog een tijdje in het bekende poortgebouw van de abdij gewoond. Dat was een trefplaats voor zijn vele vrienden, o.a. Ernest Claes.
Demoen stond mee aan de wieg van de eigentijdse vormgeving van het tijdschrift Zonneland en Petits Belges. Hij werkte ook voor de jeugdreeksen Vlaamsche Filmkens, Uit Verre Landen en De Trekkersreeks.
Verder illustreerde hij ook talrijke Kerst-, Paas- en Vakantieboeken. Er zijn ook een 15-tal stripreeksen van hem bekend.
Sporadisch werkte hij ook voor Lannoo (Tielt) en Davidsfonds (Leuven)
Bij de verhuis van de firma Strobbe werd besloten om het rijke Izegemse archief rond Renaat Demoen te schenken aan het KADOC in Leuven.
Dit archief omvat originele tekeningen, documentatiedossiers (waarin we de bronnen van de illustrator leren kennen), schetsen en aquarellen.
De meeste ontwerpen zijn gesigneerd, sommige gedateerd. Opmerkelijk aan zijn stijl is de aandacht voor geografie en volkeren.
(bron: nieuwsbrief KADOC, 2017 nr. 4)