Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Ten Mandere-nieuws

 


 


Overhandiging van twee kwartierstaten
Heemkundige en genealoog Bertrand Nolf beloofde ooit aan gewezen cultuurtrofee-winnaar Herman De Backer om zijn kwartierstaat op te maken. Op 23 april was het dan eindelijk zover.
De voorstelling vond plaats in De Leest in aanwezigheid van heel wat familieleden van Herman.

Eveneens in die maand was het de beurt aan de afstammelingen van Jozef Bogaert en Maria Vandoorne. In zaal Ruytershove verzamelden 86 familieleden en bij die gelegenheid mocht Bertrand de kwartierstaat in naam van Ten Mandere overhandigen aan de familie.

Izegemse parochieregisters
Wie regelmatig geboorte-, huwelijks- of overlijdensakten opzoekt, maakt wellicht gebruik van de online database van het Rijksarchief. (http://search.arch.be/). Tot op heden ontbraken – voor Izegem – de parochieregisters.
Op vrijdag 2 juni werden de Izegemse en Kachtemse parochieregisters uit het stadsarchief opgehaald door het Brusselse Rijksarchief. Naast deze registers die voor Izegem gestart werden in 1606, worden ook de klappers tijdelijk afgestaan De registers worden uitgeleend aan het Brusselse Rijksarchief om ze te laten digitaliseren. Ze zullen in de rijksarchieven van Brugge en Kortrijk, de oude microfilms die in een bedenkelijke toestand verkeerden vervangen.
Begin september worden de registers terug verwacht in Izegem waar ze een definitieve plaats krijgen in het zogenaamde statisch archief.

Openingsuren archief- en documentatiecentrum Ten Mandere
Tijdens de grote vakantie is het Izegemse stadhuis niet altijd open op zaterdagvoormiddag. Vandaar dat wij ook ons centrum niet kunnen openhouden.
Wie toch opzoekingen wenst te doen, neemt het best contact op met jacques.viaene@tenmandere.be.
Vanaf de eerste zaterdag van september zijn we terug op post.