Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Ten Mandere nieuws

 


 

15 december 2017 – 15 januari 2018
Tentoonstelling ‘het gebeurde in Izegem in 1967’

Voor de 15de keer organiseert Ten Mandere een tentoonstelling waarbij we 50 jaar terug in de tijd gaan. Dit keer blikken we terug op het jaar 1967.
Een greep uit het aanbod.
Internationaal memoreert de tentoonstelling o.a. de ramp met de APOLLO-1-cabine, Tom Simpson sterft op de Mont Ventoux, de eerste harttransplantatie van Dr. Christiaan Barnard, het overlijden van Konrad Adenauer, de staatsgreep in Griekenland…
Op het nationale vlak blikt men o.a. terug op de brand in Innovation, de tornado boven Oostmalle, een Nederlandstalige versie van de Grondwet, de sterfdag van Jozef Cardijn en René Magritte, Eddy Merckx wordt wereldkampioen in Heerlen…
TM focust uiteraard op Izegem. Hierbij een greep uit de gebeurtenissen in 1967.
Er is een uitgebreid huisvestingsverslag en er zijn openbare werken in de Albertlaan, Krekelstraat, Ommegangstraat… en het grondgebied van Mandelhof wordt onteigend voor de verbreding van het kanaal.
Bij het kerkelijk nieuws vermelden we het overlijden van H. Hart-pastoor Opsomer, de priesterwijdingen van Jozef Herreman, Luc Bourgeois en Hendrik Deceuninck. Piet Declerck trekt naar El Salvador. Het Patersklooster huisvest geen paters Capucijnen meer en de kerkelijke wet op vleesderven wordt opgeheven.
Op cultureel vlak zijn er tentoonstellingen van Mia Deprez, Albert Servaes, Frans De Groote en Margriet Moyaert. De Koninklijke Stadsfanfaren promoveert naar Ere-afdeling en de stadshostessen doen hun intrede !
Onder de rubriek ‘Personalia’ is er vooral aandacht voor de met pensioenstelling van commissaris Van Herck, die wordt opgevolgd door David Calcoen. Baron Rafaël Gillès de Pélichy overlijdt en voor Emiel Allewaert wordt een gedenksteen onthuld.
Er is tv-belangstelling voor Izegemse Rustoord en circus Boltini neemt de Korenmarkt in. Statiekermis viert zijn eerste lustrum en in het klooster Ave Maria wordt een drievoudig jubelfeest gehouden.
Op sportief vlak spurt Patrick Sercu zich tot wereldkampioen en Jean-Marie Rebry hernieuwt zijn Europese titel. Gerard Vervaeke wordt provinciaal trabolkampioen en de studaxen zijn weer present met hun barboot tijdens de kermisweek  in Izegem.
Economisch blijkt het vlot te lopen in onze stede, getuige daarvan de vele openingen van nieuwe winkels: Artex, Elektro Comfort Hoover, tea-room Wafys, wassalon Rita, Zaal Sportief…
Op onderwijskundig gebied is er grootse viering binnen het 100-jarige Sint-Jozefscollege, waar men ook een nieuw torengebouw inzegent en het VTI trekt naar Lourdes.
In Emelgem wordt een speciale rozententoonstelling gehouden, terwijl De Lanteern in Kachtem optreedt in open lucht.
De tentoonstelling zelf is dan vrij te bezichtigen in de Erasmuszaal van de Openbare Bibliotheek, Grote Markt, vanaf 15 december 2017 tot 15 januari 2018 en dit tijdens de openingsuren.
Voor alle verdere info kunt u terecht bij TM-secretaris Freddy Seynaeve, Elegastlaan 14, tel. 051/30.58.31. U bent ook bij hem welkom voor een eventuele afspraak voor een geleid bezoek met uw vereniging of gezelschap.