Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Nieuw Ten Mandere nummer

 


 

 

De redactie is al volop bezig met de opmaak van een nieuw Ten Mandere-nummer.
Begin 2014 opteerden we om elk jaar ons derde nummer te wijden aan de Eerste Wereldoorlog.
En dus kunnen we voor de vierde jaar op rij u zo’n nummer aanbieden.
We blikken in dit nummer terug op het oorlogsdagboek van Urbain Ghekiere. Deze Izegemnaar/Emelgemnaar noteerde niet alleen zijn belevenissen aan de IJzer, maar ook de terugtocht die het Belgische leger moest ondergaan bij het begin van de oorlog. Geert Vermeersch kon op een verrassende manier en mits aanvulling van heel wat details dit document reconstrueren.

Bart Blomme bezocht tijdens de maand augustus het provinciaal archief/provinciale bibliotheek in Brugge en kon er heel wat Izegemse oorlogsfoto’s inkijken. In de jaren ’80 kreeg deze instelling namelijk bezoek van een Duitser die een prachtige collectie foto’s schonk. Een Duitse soldaat, Paul genaamd, was namelijk lange tijd in Izegem gekazerneerd. Hij nam heel wat foto’s over Izegem en omstreken. We weten alleen dat hij in het lazaret van de Paters Kapucijnen woonde. Er zijn zeker een 300-tal onuitgegeven foto’s beschikbaar bij de provincie. We moesten dus noodgedwongen een keuze maken.

Tenslotte neemt Gerard Tieghem ons mee met zijn vader. Cyriel Tieghem was een Izegemnaar die spioneerde voor de geallieerden. Hij werd echter opgepakt en voor hem begon een ware lijdensweg. Met tussenhaltes in Gent – waar hij veroordeeld werd –  en Vilvoorde, belandde hij in de gevangenis van Görlitz. Op 21 november 1918 kwam hij daar vrij, maar zijn lijdensweg was nog niet ten einde. Vóór hij terug was in Izegem, verbleef hij nog in Largentière in Frankrijk.

Dit alles kunt u in het volgende nummer lezen. Wie belangstelling heeft voor dit nummer (en gans de jaargang) kan 17 euro overschrijven op ons rekeningnummer.
U krijgt daarbij eveneens de twee eerste nummers van 2017. U stort daarvoor het bedrag op ons rekeningnummer BE 44 4724 3538 1145 (BIC: KREDBEBB) t.a.v. "Heemkundige Kring Ten Mandere, Blekerijstraat 60 8870 Izegem met de duidelijke vermelding “jaargang 2017”.