Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Izegemse klokken afkomstig uit Tellin (Luik)

 


 

 

Recent verscheen bij het Rijksarchief Inventaire des archives de la fonderie de cloches Causard-Slégers de Tellin (1842-1980). In deze inventaris werden meer dan 2000 archiefstukken opgenomen, afkomstig van de klokkengieterij Causard-Slégers uit Tellin.
Er zitten ook twee stukken bij met betrekking tot Izegem.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd onze Izegemse beiaard door de Duitsers meegenomen naar Duitsland. In het rapport van de oorlogsschade kon burgemeester Cyriel Staes bekomen dat ook de beiaard opgenomen werd. En inderdaad. Ook de beiaard moest terug komen. Er werd een nieuwe besteld en vanaf 1920 kwam er schot in de zaak. In het bovengemeld archief steekt een bundel papieren waarin men het o.a. heeft over de geschiedenis van de klokken. (archiefstuk 965).
Er zit ook een stuk in over een bestelling door de paters Capucijnen van een klok. Daarin wordt beschreven hoe de klok eruit ziet, die men besteld heeft. Ook de paters moesten hun klok immers afgeven tijdens die oorlog. Dit stuk dateert van 1922. (archiefstuk 966)
Tenslotte zit er ook een archiefstuk (nr. 647) in over Emelgem, maar uit de inventaris kunnen we alleen maar opmaken dat het over de periode 1921-1950 gaat.
Deze stukken zijn in te kijken in het Rijksarchief van Saint-Hubert.