Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Een Deerlijks kleinood afkomstig uit…. Kachtem.

 

 

 

 


 

In juli 1992 was de Deerlijkse Sint-Columbakerk ‘Kerk van de Maand’. Iedere maand werd op een andere parochie in West-Vlaanderen dit evenement georganiseerd.
In het boekje, dat naar aanleiding daarvan geschreven werd door leden van de Heemkundige Kring Dorp en Toren, vinden we op blz. 30:
Chrismatorium. – Zilver. Geen keurmerken. Rechthoekig kistje met schilddakje, bekroond met kruisje. Op de onderkant staat gegraveerd KERK CACHTEM. Inhoud: twee cilindervormige vaatjes voor H. Olie en H. Chrisma.
Een chrismatorium of oliedoos werd gebruikt om gewijde oliën in op te bergen: het zogenaamde H. Oliesel voor de stervende of het Chrisma (gebruikt bij het doopsel, vormsel en bisschopswijding).
Men gaat er van uit dat dit 15de-eeuws kleinood gemaakt is in gedreven zilver. De hoogte ervan is 8,5 cm, lengte 9,5 cm en de breedte 4,5 cm.
Maakte dit voorwerp deel uit van het patrimonium van Kachtem? Hoe is het dan in Deerlijk geraakt? Was er misschien een al te ijverige (onder)pastoor die in zijn verhuis van Kachtem naar Deerlijk per vergissing dit doosje meenam naar Deerlijk?
We namen de lijst van pastoors en onderpastoors tussen 1750 en 1990 door, maar konden geen enkele priester vinden die op beide parochies ooit werkzaam was.