Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

 

Ten Mandere nieuws

 

 

 


Op 13 oktober nodigden de ‘Vrienden van de Izegemse Musea’(VIM), stadsmuseum ‘Eperon d’Or’ en ‘Heemkring Ten Mandere’ iedereen uit op het eerste erfgoedcafé.
Tijdens die namiddag werd de figuur van Eduard Dierick belicht.
Eduard Dierick is de grondlegger van de Izegemse schoenenindustrie en ooit werd er geopperd om een monument voor hem op te richten. Dit is er helaas nooit van gekomen. Het VIM-bestuur pleitte ervoor om deze figuur niet zomaar te laten vallen en daarom werd er een herdenkingssteen gemaakt die zopas zijn graf siert.
Na het onthullen van die steen door schepen voor cultuur Kurt Himpe kwam Marlou Browaeys aan het woord. Zij onderhield het talrijk opgekomen publiek met haar voordracht over de reconstructie van de huwelijksschoenen van Eduard Dierick.
Ondervoorzitter van heemkring Ten Mandere, Bart Blomme, mocht dan de figuur zelf belichten. Hij deed dat aan de hand van de twee bijdragen die in het laatste nummer van Ten Mandere verschenen waren. Eerst baseerde hij zich op de bijdrage van de Izegemse genealoog Bertrand Nolf om vervolgens enkele wetenswaardigheden over Dierick toe te lichten.
Het publiek kreeg nadien de kans om bij een drankje bij te praten.
Een initiatief dat zeker een vervolg moet krijgen.
Foto’s van deze activiteit vindt u hier terug.