Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

 

Kistje van eierhandelaar Velghe

 

 

 


Collega Kristof Vermeulen, lid van de heemkring Huizingouw uit Zingem stuurde ons deze foto’s met de vraag naar meer uitleg.

In Izegem was er jarenlang een eierzaak actief: de firma Velghe
De firma startte na de Tweede Wereldoorlog met de gebroeder Camille en Maurits Velghe en was gevestigd in de Slabbaardstraat-Noord achter houthandel Callens.
In de jaren '50 is Marcel Velghe (zoon van Camille) in de zaak gekomen. De benaming ‘Velghe gebroeders’ veranderde in ‘Velghe en zoon’.

De kist op de foto toont het nummer ‘3199’. Dit was het nummer van de vergunning voor handel in eieren verleend door het ministerie van Volksgezondheid.
In de kist was er plaats voor 360 eieren. De eieren werden in kartonnen laden geplaatst: 30 stuks per lade.
In die kist konden twee laden naast elkaar geplaatst worden: dus 60 eieren per niveau, wat met zes niveaus een totaal van 360 eieren per kist opleverde.
De kist werd door de landbouwer gevuld en de firma Velghe haalde die kist dan op. In het Izegemse bedrijf werden de eieren gesorteerd.

De kist met het nummer ‘3199’ vond Kristof terug op een boerderij in Oudenaken, Sint-Pieters-Leeuw. De boerderij was al enkele jaren gestopt en Kristof kreeg deze kist mee.