Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Ten Manderenieuws

 

 

Tentoonstelling ‘Het gebeurde in Izegem in 1968’
Onze tentoonstelling is nog open in de plaatselijke bibliotheek tot 15 januari.
Er is zoals ieder jaar ook aandacht aan de internationale en nationale gebeuren. 1968 was een zeer bewogen jaar, denk maar aan de meidagen in Parijs.
Het accent ligt natuurlijk op het reilen en zeilen in Izegem. Op het vlak van urbanisatie bv. hadden we de verbreding van het kanaal, de aanleg van de industriezone Mandeldal en de werken rond de Sint-Tillokerk, waarbij de ‘tiendeschuur’ verdween en plaats maakte voor een doorsteek naar de Papestraat.
Op kerkelijk vlak was vooral de wijding van Herman Jozef Seynaeve tot abt van de Sint-Sixtusabdij van West-Vleteren een hoogtepunt. Hij werd daarvoor trouwens officieel ontvangen op het Izegemse stadhuis.
Er waren toneelvoorstellingen, tentoonstellingen, maar ook de opening van het Izegemse schoeiselmuseum in de Wijngaardstraat. Verder schitterde Willy Demey als Pro Civitate-laureaat, vierde het Izegemse Rode Kruis haar gouden jubileum en was er zelfs een bakkerij die 100 kaarsjes op haar taart mocht uitblazen.
Ook de sport en het economisch nieuws werd niet vergeten: Gilbert Monteyne werd nationaal bokskampioen, firma Strobbe opende een nieuwe vleugel, maar de schoenfabriek Decoene moest de deuren sluiten.
Tenslotte werd ook aandacht besteed aan Emelgem en aan de deelgemeente Kachtem.
Kortom: wie deze tentoonstelling nog wil zien, kan terecht tijdens de openingsuren in de bibliotheek.