Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Nieuwe Ten Mandere-publicatie

 

 

In onze lopende jaargang (2018) verschijnt binnenkort onze laatste nummer. Het wordt ook voor de laatste keer een Wereldoorlog I-nummer. Auteur Geert Vermeersch belicht daarin de bevrijding van de drie (deel)gemeenten. Hoe verliepen de oktoberdagen van 1918. Wie was er slachtoffer onder de burgerbevolking? Welke soldaten sneuvelden op Izegemse bodem?
En wat gebeurde er kort na de bevrijding? Waren we wel verlost van het militaire gebeuren in onze streek?
Een andere bijdrage over de Eerste Wereldoorlog is van de hand van Gerard Tieghem. Hij overhandigde ons een publicatie van zijn vader, Gerard. Deze was een spion voor de geallieerden, beschreef welke opdrachten hij deed en tot welk netwerk hij behoorde.
Hij werd opgepakt en werd naar Duitsland overgebracht. Met het einde van de oorlog was de ellende voor hem nog niet voorbij, want hij belandde na de bevrijding niet in ons land, maar in Frankrijk. Daar bleef hij uitkijken naar Izegem. Op 13 januari 1919 was het eindelijk zover!

Wie nog geen lid is van Ten Mandere kan deze publicatie en de twee andere nummers van de lopende jaargang bekomen, door het passende bedrag over te schrijven 
U stort daarvoor 17 euro (gewoon lid) of 22 euro (erelid) op het rekeningnummer van Ten Mandere BE 44 4724 3538 1145 p.a. José Naert, Blekerijstraat 60 8870 Izegem, met vermelding van abonnement Ten Mandere 2018. Na ontvangst krijgt u de reeds verschenen nummers thuis bezorgd.