Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Op de boekenplank: Geschiedenis van Emelgem

 

 

Met trots presenteerde auteur Brecht Dutillieux begin december zijn eerste publicatie. In dit werk staat de deelgemeente Emelgem centraal. 33 jaar na het verschijnen van de ‘Geschiedenis van Izegem’ van een ploeg auteurs onder leiding van Jean-Marie Lermyte, speelde Brecht het in zijn eentje klaar om, na vier jaar, een studie uit te geven. Wat oorspronkelijk bedoeld was als een beknopte bijdrage over de Emelgemse geschiedenis voor het ons tijdschrift werd uiteindelijk toch een boek van 320 blz.
De auteur focust zich niet alleen op de hedendaagse geschiedenis. Ook de periode van het Ancien Regime komt uitgebreid aan bod. Dit werd gekaderd in het toenmalig wereldgebeuren met talrijke oorlogen en ziektes.
Dutillieux kon ook een probleem rond de eerste burgemeester van Emelgem oplossen. Er waren immers twee leden van de familie Debaes burgemeester.
Naast het politieke en religieuze leven komt ook het rijke culturele leven aan bod. Kermiskoersen, Emelgemse feesten,… alles passeert de revue.
Domper op de Emelgemse geschiedenis is wellicht de felle tweestrijd die de fusie van 1965 voorafgaat. Een tweestrijd op het hoogste niveau in de gemeentepolitiek.

Het boek is bijna uitverkocht en wordt niet herdrukt. Dus wie alsnog een exemplaar wil, moet zich reppen. Dit kan door overschrijving van 27 euro (+ eventueel 8 euro verzendingkosten) op rekeningnummer BE 44 4724 3538 1145 (BIC: KREDBEBB) t.a.v. "Heemkundige Kring Ten Mandere, Blekerijstraat 60 8870 Izegem". Met vermelding "geschiedenis van Emelgem".
Geef ook een seintje op jose.naert@tenmandere.be. Mits voorlegging van uw overschrijvingsbewijs, kunt u het boek ook afhalen in het Izegemse stadhuis (4de verdieping) op de eerste, tweede of derde zaterdagvoormiddag van elke maand.