Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Op de boekenplank

 

 

Op de boekenplank: Lander Seynaeve. Een onvoltooide symfonie op twee wielen.

Bernard Callens, freelance schrijver bij de Krant van West-Vlaanderen en auteur van het jaarlijkse Wielerjaarboek schreef een boek over deze Izegemse renner. Hij is de zoon van Luc Seynaeve en werd geboren in Pontoise op 29 mei 1992. Zijn eerste club was Cycling Team DJ-Matic Kortrijk., maar reeds in 2013 werd hij stagiair in de groep Accent Jobs-Wanty, een jaar later werd dit Wanty-Groupe Gobert. In 2017 kreeg hij een contract bij Roubaix Lille Métropole. Als junior won hij telkens drie koersen. Op 1 augustus 2014 won hij als stagiair de interclub van Moorsele. Na vier jaar beroepsrenner moest hij wegens gezondheidsproblemen afhaken, vandaar de ondertitel van het boek.
Hij blijft echter het wielergebeuren volgen en zijn grootste idool was tot 2015 James Vanlandschoot. Sinds begin 2019 is hij aan de slag als ploegleider bij Tops Antiek-Glascentra van Gino Pieters.
Het boek telt 95 blz. en is tweetalig. Het bevat heel veel foto’s en achteraan zijn er enkele getuigenissen van toprenners opgenomen.
Het is verkrijgbaar in de betere boekhandel.

Op de boekenplank: Open-hartig
Iedere Izegemnaar kent de Emelgemse kunstenaar Johan Herman, maar weinigen wisten tot nu toe dat deze creatieveling twee aangeboren hartaandoeningen heeft en al drie intensieve operaties achter de rug heeft. Daarnaast kampt hij ook nog met het syndroom van Pasquallini.
Met het schrijven van dit boek, samen met dokter cardioloog Verhiest wil hij lotgenoten een hart onder de riem steken.
Hij getuigt hoe hij als hartpatiënt heel wat medische problemen moest overwinnen en wat de impact op zijn leven daarvan was. Hij moest een muzikale carrière opgeven om te kunnen overleven. Dokter Verhiest spoorde hem aan om zijn levensverhaal neer te pennen. Hij hielp daarbij om het medisch aspect te duiden.
Het verhaal van Johan is beklijvend. Hij werd geboren met een vernauwde hartslagader en twee in plaats van drie aortakleppen. Twee operaties volgden, de eerste op 10-jarige leeftijd, de tweede tien jaar later. Op zijn 26ste moest hij opnieuw onder het mes, omdat de vorige klep maar tijdelijk was. Daarnaast stak ook het syndroom van Pasquallini de kop op. Stoornis in de sekshormonen waardoor het lichaam praktisch geen testosteron aanmaakt.
Later kreeg Johan toch de kans om zich muzikaal te ontplooien en creatief te zijn met brons en keramiek.
Het boek ‘Open-hartig’ werd uitgegeven in eigen beheer. Het kost 25 euro en is te koop via johanherman@telenet.be of in de Standaard Boekhandel.